Polisbilar på plats vid södra Skallberget i Västerås efter en skjutning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man har dött i en skjutning på södra Skallberget i Västerås på fredagskvällen. SVT har pratat med boende i området, hör vad de säger i klippet. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

En död efter skjutning på södra Skallberget i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern har skjutits inomhus i ett flerfamiljshus i Västerås. Mannen fördes till sjukhus, men har avlidit av sina skador. Det finns uppgifter inom polisen att offret kan ha försett gängen med hemmagjorda bomber.

Strax efter klockan 17 på fredagen fick polisen larm om höga smällar i ett flerfamiljshus på södra Skallberget i Västerås. När polisen kom till platsen anträffades en man inomhus med misstänkta skottskador. Mannen fördes till sjukhus.

– Det var väldigt allvarligt, säger Magnus Jansson Klarin.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Strax efter klockan 21 meddelade polisen att mannen avlidit av sina skador. Anhöriga är underrättade och polisen har inlett en förundersökning om mord.

Varit känd som bombmakare

Offret ska enligt uppgifter inom polisen vara känd som en bombmakare, då han kan ha försett gäng med hemmagjorda bomber.

Förra året dömdes han för att utan ”tillstånd hanterat innehaft och förvarat en explosiv vara i form av en fjärrutlösare.” Avsikten skulle ha varit att framkalla en explosion som bedömdes vara allvarligt farlig för annans liv.

– Vi har haft koll på honom sedan tidigare. Det är en person vi knyter till nätverkskriminell miljö, säger Mattias Rutegård, polisens presstalesperson.

Intresserade av personer som färdats på elsparkcyklar

Under lördagsmorgonen säger polisen att det fortfarande inte finns någon frihetsberövad, men att personer som kan vara intressanta för utredningen har ”hörts och förhörts” under natten.

Efter att bland annat ha studerat filmer från övervakningskameror i området misstänker de att det handlar om flera gärningspersoner, som kan ha färdats på elsparkcyklar.

– Vi tror att fler kan ha sett gärningspersonerna, så vi hoppas få in ytterligare iakttagelser, säger Mattias Rutegård.

I augusti i år skedde två andra skottlossningar på Skallberget i Västerås. En man i 35-årsåldern dog då av sina skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Mer i ämnet