Sjögull

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer se en stor positiv förändring” – i klippet berättar naturvårdshandläggare Carina Tennfors om de positiva effekterna av att sjögullet minskar i Mälaren. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

En tredjedel av sjögullen i Mälaren är borta: ”Växter och djur kan komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Redan förra året kunde man se att den invasiva sjögullen dog på flera ställen i Mälaren. I år har man följt detta noggrant och kan nu konstatera att en tredjedel är borta.

– Sjögullet har minskat med 34 procent under det här året, så det är jättepositivt, säger Carina Tennfors naturvårdshandläggare länsstyrelsen.

Det är en svamp som infekterar sjögullen, vilket gör att det dör och sjunker till botten. Forskarna har sett att svampen som identifierades under förra året kunnat övervintra och fortsatt ta stora delar av beståndet i år.

Nu hoppas man att trenden ska fortsätta.

– Vi tror och hoppas att utvecklingen kommer fortsätta positivt, och spridningen kommer ju minska: ju mindre folk riskerar att köra i det, desto mindre spridning blir det absolut, säger Carina Tennfors.

Fler åtgärder

Men kampen är långt ifrån över. Bland annat styr Länsstyrelserna nu upp en informationskampanj där skyltar med instruktioner till båtägare ska sättas upp på flera håll runt Mälaren. Först ut blir Hjälmare kanal men snart ska bland annat Västerås, Kungsör och Köping få flera skyltar.

VAD ÄR SJÖGULL?

Sjögull (nymphoides pelalta) introducerades som trädgårds- och nyttoväxt i dammar och sjöar på 1800-talet.

Den sprider sig både med frön och vegetativa delar och växer snabbt. Massiva bestånd av sjögull kan täcka stora delar av sjöar och vattendrag och försvåra bad, fiske och båttrafik. De kan även påverka vattenlevande organismer, då det blir mindre solljus i vattnet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.