Foto: Google / SVT

Fagersta kommun vill veta var invånarna känner sig otrygga – så fungerar nya tjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen startade Fagersta kommun en ny e-tjänst där invånarna själva kan skicka in platser som de upplever som otrygga. Än så länge har det kommit in drygt 25 rapporter.

– Det har hjälpt oss synliggöra nya platser, som vi inte visste om att människor upplevde som otrygga, säger Annika Hedberg Roth, utvecklare och samordnare.

Den nya e-tjänsten har kommit ur det nya arbetssättet som har implementerats i Fagersta under drygt ett år. Kortfattat handlar det om att olika instanser i kommunen tillsammans med polisen gör lägesbilder om vad de ser för risker i kommunen.

– Vi har kunnat borra mer i Fagersta och vilka utmaningar Fagersta har och vad varje part kan göra tillsammans, säger Annika Hedberg Roth.

Vid årsskiftet är det officiellt slutdatum för pilotprojektet där kommunen har rapporterat in lägesbilderna till länsstyrelsen. Men arbetssättet kommer fortsätta och ska nu även utvecklas för att inkludera ännu fler.

– Vi har ju en bild av hur det ser ut. Den behöver kompletteras av andra delar av samhället. Därför har vi till exempel ett samarbete med nattvandrarna, säger Annika Hedberg Roth.

Den upplevda otryggheten

Ambitionen från kommunen är att månadsvis lägga upp en kartbild över inrapporterade otrygga platser på deras hemsida. Där läggs även kontinuerlig information upp från polisen och kommunen om aktuella och uppmärksammade händelser.

Kan det få en motsatt effekt att ofta lyfta och informera om tryggheten i kommunen?

– Trygghetsfrågor är en fråga som är på dagordningen inte bara i Fagersta utan hela landet. Det är klart att man fundera om det väcker frågor men jag tänker samtidigt att det är viktigt att polisen och kommunen visar hur vi hanterar de här frågorna, säger kommunchefen Karolina Berglund.

Samtidigt skapas det grupper på sociala medier där folk uttrycker och upplever en större otrygghet i Fagersta. Det startas även nattvandringar.

– Jag tycker det är bra och visar på att trygghetsfrågan berör många. Kommunen och polisen som organisationer kan inte göra allt utan vi är också beroende av samarbete och samverkan med andra parter i samhället, säger Karolina Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.