Foto: SVT / TT

Ett år i spåren av människohandeln: ”Ärendena har ökat för varje år”

Uppdaterad
Publicerad

I region mitt, som inkluderar Västmanland, Gävleborg och Uppsala, kom det 57 människohandelsärenden till polisens kännedom. 2016 var det två.

– Att efterfrågan på människors kroppar fortfarande finns och att man är villig att betala för det är en stor del i att människohandeln fortfarande kan existera, säger Anna Runesson och Carmen Jorro Martinez, regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel.

Regionkoordinatorerna ansvarar bland annat för att offren för människohandel som ska medverka i en utredning tas hand om på ett bra sätt samt får skyddat boende och en trygg miljö.

– Vårt arbete fortsätter även när rättegången är slut. Vi fortsätter att stötta individen så att man inte hamnar i människohandlarnas händer igen, säger Anna Runesson.

Under 2019 blev 15 stycken rapporterade för köp av sexuell tjänst i Västmanland. I hela regionen var det 33 stycken.

– Det är ganska lågt om man tittar på hur den öppna prostitutionen ser ut. Hade vi kunnat jobba ännu mer operativt hade vi kunnat få ännu fler ärenden, fler kvinnor identiferade och sexköpare gripna, säger Anna Runesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.