En kvinna i en blå sjukhusuniform står till vänster och pratar med en man i en mörk kappa och halsduk. Bakgrunden visar en belyst miljö, möjligen en ingång till en byggnad. Det är skymning, och omgivningen är tyst och lugn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Maria Nilsson och verksamhetschef Mats Dahlqvist summerar ett år som vårdcentral i Fagersta. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Ett år med kyrkans vårdcentral i Fagersta: ”Färre patienter än vi hoppats”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan starten förra året har ungefär 2 500 patienter listat sig på Kyrkans vårdcentral i norra Fagersta. Det räcker inte för att Fagersta nya vårdcentral ska gå ”jämt upp”.

– Men det tickar på, säger verksamhetschefen Mats Dahlqvist.

Innan etableringen fanns endast en vårdcentral, nere på lasarettet, att gå till.

– Den största utmaningen har varit att hitta personal men det har gått bra och vi har fast anställda läkare, inte hyrläkare, säger vd Mats Dahlqvist.

Än går inte verksamheten runt men med stora inledande investeringskostnader var det inte heller väntat.

Ersättningsystemet

– Åttio procent av våra intäkter kommer från listningar, det är där vi får betalt av regionen.

Fler patienter är A och O för att gå runt.

– Vi har självfallet sociala medier för att nå ut och anordnar även seminarier men det verkar som att inte alla som vet att man inte behöver vänta på att vara sjuk innan man listar sig på en vårdcentral, säger han.

Inte utan kontrovers

En drivande aktör i projektet har varit kyrkoherden Henrik Rydberg som nyligen blev föremål för kritik efter att, enligt uppgifter som framkom i Kyrkans tidning, ha uppmanat besökare att registrera sig där.

Mats Dahlqvist ser inget fel med det.

– Det är ju Svenska kyrkan som driver det här som en plats för att ta hand om människor.

I klippet: Undersköterskan Maria Nilsson och vd Mats Dahlqvist summerar ett år som vårdcentral i Fagersta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.