Dricksvatten, bebyggelse och infrastruktur: tre stora frågor som länsstyrelserna runt Mälaren och Hjälmaren ser att regeringen bör ta tag i för att möta klimatförändringar som kommer. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Mälaren hotas av havshöjningen – ett scenario: Blir åter en havsvik

Uppdaterad
Publicerad

Mälaren och Hjälmaren måste skyddas för framtiden – ett arbete som måste sätta fart. Det kräver de fem länsstyrelserna runt sjöarna.

– Förr eller senare, troligtvis in på nästa sekel, kommer havet stå högre än Mälaren och då är det en fråga om hur vi ska hantera det, säger Måns Enander, klimathandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

I det brev som de fem landshövdingarna undertecknat påpekas att man på kommunal, regional men även på nationell nivå måste börja titta över de här frågorna. Samarbete är en nyckelfråga. Det kan handla om beslut som tas i dag vad gäller exempelvis bebyggelse nära vattnet, eller infrastruktursatsningar som kan behöva anpassas utefter vilka val man väljer att ta vad gäller klimatförändringarna.

Även inräknat den landhöjning vi har menar de fem länen att enligt det forskningen tror idag så kommer havsnivåhöjningen göra att i framtiden, kanske in på nästa sekel, så blir nivån på Östersjön högre än Mälarens nivå.

Viktig region

Länsstyrelserna har även två gånger tidigare skickat brev till regeringen i frågan.

– Det här är ju en väldigt viktig region i Sverige, och alla de här aspekterna har betydelse för tillväxten i regionen, säger Måns Enander som varit med och formulerat brevet till regeringen tillsammans med sina kollegor i Sörmland, Stockholm, Uppsala och Örebro Län.

SVT har hört av sig till miljö- och klimatminister Per Bolund, men han låter hälsa att han inte hinner svara på några frågor angående hur han ser på brevet från länsstyrelserna eller hur regeringen eventuellt vill jobba med frågan framåt.

I klippet får du veta mer om klimatförändringarnas konsekvenser för Mälaren och Hjälmaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.