Det är ett år sedan grundskolan Mälardalen international school startade i Västerås. Initiativet togs av industribjässarna Northvolt och Hitachi energy tillsammans med huvudmannen bakom ABB-gymnasiet, som ett led i att göra Västerås mer attraktivt för internationellt eftertraktade personer.
Inga vanliga svenska familjer
Skolan följer systemet international baccaulaureate (IB), vilket bland annat betyder att all undervisning sker på engelska. Här går just nu 55 elever från förskoleklass till årskurs 9, men vem som helst får inte går här. Barn till anställda på de stora bolagen på Finnslätten prioriteras och eleverna måste fylla stränga kriterier som i korthet går ut på att de är i Sverige under en begränsad tid.
Därför så hög terminsavgift
Familjerna betalar 25 000 kronor i terminsavgift, trots att skolan också får skolpeng från Västerås stad.
– Vi ville ha så låg avgift som möjligt, men vi har höga kostnader kopplade till att vi är en IB-skola. När vi räknade kom vi fram till att det här är den minsta möjliga avgiften vi måste ta ut, säger Petra Nygård, rektor på skolan.
I klippet knackar SVT på och träffar några av barnen som flyttat hit från stora delar av världen.
Internationella skolor i Sverige
En internationell skola är en skola där utbildningen inte följer svensk läroplan utan antingen bedrivs efter ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan.
Internationella skolor riktar sig i första hand till elever som är bosatta i Sverige under en begränsad tid.
International baccaulaureate-skolor, IB-skolor, som skolan i reportaget, tar även in elever som har gått på IB-skolor utomlands eller som är på väg att flytta utomlands och ämnar följa IB-skolornas läroplan där. Barn som bor i Sverige och har engelska som hemspråk kan också bli antagna.
Västmanland har två internationella skolor, Mälardalen international school och International baccalaureate diploma program på Carlforska gymnasiet.
Internationella skolor får, till skillnad från andra skolor i Sverige, ta ut en skälig terminsavgift.
Skolverket har ingen tillsyn över internationella skolor.
Källa: Skolverket