13 procent av den svenska befolkningen har inte tagit första sprutan mot covid-19. Nu ska det bli mer lättillgängligt för dem och för andra som behöver en påfyllnadsdos.
Under nästa vecka håller 25 mottagningar extra öppet, i länets alla tio kommuner, för drop-in. Även mobil vaccination kommer att ske på vissa utvalda platser. På måndag erbjuds exempelvis vaccinering i samband med en ishockeymatch på Rocklunda i Västerås.
Förhoppningen är att fler personer under 40 år ska ta sprutan, eftersom andelen vaccinerade där är färre än i de övriga åldersgrupperna.
Regeringen har föreslagit att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom från den 1 april, varför ska folk vaccinera sig då?
– Det är inte en ofarlig sjukdom, folk dör av detta fortfarande. De senaste månaderna har antalet dödsfall ökat i Sverige. En tredjedel av dem som ligger på IVA är ovaccinerade och är man gammal och skör så är det svårare att klara av det, säger Mikael Sars.
Nu kommer även flyktingar från Ukraina att kunna erbjudas vaccin mot covid-19.
– 30-35 procent av befolkningen i Ukraina är vaccinerade, det är en väldigt stor skillnad mot de 85 procent som tagit dos två här i Sverige. Om flyktingar från Ukraina har legitimationshandlingar så kan de göra det gratis här precis som svenskar, säger Mikael Sars.