Det görs för få anmälningar av händelser som inträffar inom äldrevården, enligt Västerås stad. När det gäller den 78-åriga kvinnan som enligt sjukhuset kan ha vanvårdats av Fatburens äldreboende, hade kommunen inte ens fått in en avvikelserapport.
– Ja, vi ställer ju oss frågande till det inom äldrenämnden, säger Carin Lidman (S), som är ordförande för äldrenämnden i Västerås stad.
– Därför görs det nu en djupare undersökning för att ta reda på varför det inte har gjorts.
Hittills i år har det gjorts 20 Lex Sarah-anmälningar inom äldrevården i Västerås, det vill säga en anmälan där personalen själva rapporterar om olika typer av missförhållanden eller risker för missförhållanden, alltifrån stölder till fallolyckor. Men, med tanke på de tusentals vårdtimmar som ges till äldre inom kommunen varje år, är det en låg siffra, enligt kvalitetsombudet Per-Arne Blomberg. Han är den som tar emot Lex Sarah-anmälningar inom kommunen.
– Från förvaltningens sida kan vi inte tvinga någon att göra en anmälan, utan det är vårdgivarens ansvar att själva göra den bedömningen, säger Blomberg, då vi träffar honom utanför Stadshuset.
– Däremot har jag vid något tillfälle höjt ett ögonbryn eller kanske frågat varför det inte gjorts en Lex Sarah på det här. Och det har oftast gett en Lex Sarah-rapport.
Av årets Lex Sarah-anmälningar bedömde vårdgivarna endast två vara av allvarligare grad och dessa skickades till IVO, inspektionen för vård och omsorg. När det gäller händelser som medför eller hade kunnat medföra risk för vårdskada, bland annat felaktig medicinering ska det göras en Lex Maria-anmälan. Hittills i år har det bara inkommit en sådan.
– Det är viktigt att se det här som ett instrument för att utveckla vården och omsorgen och inte som att bestraffa, säger Lidman.
Hon fortsätter:
– Så därför kommer vi på nytt ha ett möte med utförarna, för att tala om att vi vill gärna se att man anmäler enligt Lex Sarah och Lex Maria när det ska göras, för att vården och omsorgen ska bli bättre.