Västmanland ligger dåligt till när det kommer till kvinnliga företagsledare. Foto: SVT/ Fonnisson

Få kvinnor på toppositioner i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland finns de flesta yrkesverksamma kvinnorna inom den offentliga sektorn och länet ligger långt under det nationella snittet då det gäller kvinnliga företagsledare. Något som kan hindra utvecklingen i länet.

I Västmanland arbetar 44 procent av alla yrkesverksamma kvinnor inom skola, vård eller omsorg. Ellen Alm och Moa Westberg är några av eleverna som går emot trenden. De studerar på industrigymnasium och kan tänka sig att jobba i branschen.

– Jag skulle kunna tänka mig att jobba inom teknikingenjörsbransch gärna med något kreativt touch som design, berättar Ellen Alm.

Internationella kvinnodagen 2016

Bara fyra av hundra

Av 100 bolagsledningar finns det bara 4 som styrs av kvinnor. En bakom liggande faktor till dessa siffror tros vara att det är svårt att få tjejer att utbilda sig inom tekniksektorn, en annan orsak är den rekryteringsprocess som Eva-Karin Wedin tycks se.

– Det finns fler Anders än kvinnor i Svenska bolagsledningar. När en Anders slutar rekryterar man en ny Anders. Forskning visar att bolagsledningar som har fler 30 procent kvinnliga är lönsammare. Detta motiveras genom att kvinnliga ledare delegerar arbetade mer och motiverar sina medarbetare bättre än män. Så det är ren enfald att tänka som man alltid ha gjort. Rekryterings arbete måst ske mer utifrån mångfald, menar Eva-Karin Wedin sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen Västmanland.

För mångfald och jämlikhet

I Västmanland arbetar man aktivt för att bredda mångfalden och skapa en heterogen plattform inom industri och teknik, bland annat genom Expectrum.

– Vi vill inspirera och stimulera till teknik och datalogiskt tänkande. Bland annat har vi en robot som förskolebarn kan i enkla steg programmera och tänka logiskt kring programmering, berättar Lina Byggings, teknisk guide på Expektrum.

Vad tycker ni om att jobba i en mansdominerad bransch?

– Jag tycker det ska bli roligt att få visa vad man går för, för vi är ju lika kompetenta som killarna, säger Moa Westberg.

Klasskamraten Ellen Alm fyller i.

– Jag har inte tänkt i de banorna eftersom på skolan är vi lika många nästan och vi klarar ju samma saker som killarna, förklarar Ellen utan omsvep.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet