Foto: SVT

Få röstar i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Av omkring 5,5 miljoner röstberättigade väljer nära fem miljoner att inte rösta. Så har det varit i en lång rad kyrkoval, även då stat och kyrka hängde ihop.

Söndagen den 15:e september är det val till Svenska kyrkan.

Valet gäller tre organ:

  • Församlingen
  • Stiftet
  • Kyrkomötet

Valen är en rest från tiden då staten och kyrkan hängde i hop och valdeltagandet har hittills varit lågt, runt 10-12 procent.

De traditionella politiska partierna som till exempel Socialdemokraterna och Moderaterna deltar förstås i kyrkovalet, men allt fler röstar på de speciella kyrkopartier som har vuxit fram sedan separationen från staten. På deras program står specifikt kyrkliga angelägenheter.

Nya partier ger nya idéer

Trots denna något dystra bakgrund så tycker kyrkoherden i Önsta församling i Västerås att det är bra med de traditionella partierna och även de nyare kyrkliga.

-Nya partier ger nya idéer om hur kyrkan ska skötas. Samtidigt är det bra med de gamla etablerade politiska partierna, för det skapar en stabilitet, säger Jerker Alsterlund.

16-åringar får rösta

För att rösta räcker det att man fyllt 16 år och är medlem, det är nämligen kyrkans myndighetsålder. Jerker Alsterlunds hopp står till att dessa unga är med och röstar och på så sätt bygger upp en framtida representation.

-Det vi är bra på inom kyrkan är att ordna möten mellan människor, raka motsatsen till internet. Vi vet att ungdomar uppskattar det, och vi försöker tala om hur viktigt det är att delta i det politiska livet. Men vi måste bli ännu bättre på att fånga upp ungdomars önskemål och intressen, säger Alsterlund, som själv står med på Centerpartiets lista.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.