En delad bild som visar två sektioner. Till vänster står en person med ett nyckelband runt halsen och en arbetsdräkt med texten ”northvolt”. Till höger syns en stor, svart skylt med texten ”northvolt” i en naturskön miljö med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som en blixt” – i klippet berättar Oliver Szabo, huvudskyddsombud på IF Metall, om läget och oron dagen efter storvarslet på Northvolt. Foto: Elin Krell/SVT

Facket om anställdas oro efter Northvolts varsel: ”Ingen vet vilka som drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om att 1600 tjänster inom Northvolt försvinner har det skapats en oro och ovisshet bland de anställda. Fackförbundet IF Metall arbetar nu med Northvolts varsel i Västerås.

– Vi gör ett starkt jobb med att försöka organisera våra medlemmar. Har de frågor ska de kunna vända sig till oss, säger Oliver Szabo, huvudskyddsombud på IF Metall.

Av de 1600 tjänsterna får 400 från Northvolt labs i Västerås lämna. Fackförbundet IF Metall i Västerås har pratat med anställda som är både chockerade och oroliga efter beskedet.

– En organisationsändring kommer behövas, det är oundvikligt. Vi vill vara med och se vad de vill göra och ha något att säga till om. Vi vill se hur en förändring kommer göra en större inverkan framåt. Det kommer vi sitta med framöver, säger Oliver Szabo, huvudskyddsombud på IF Metall.

Ekonomisk kris för Northvolt

Northvolt vill utlämna rätt information

När SVT sökte anställda på Northvolt i Västerås under måndagen var få sugna på att vara med. En person menade då att man hört från företaget att de inte ska ställa upp.

– Det är inte så att vd:n har sagt att man inte får prata med media. De har ju sagt att ”låt dem vända sig till oss”. Man vill att rätt information går ut. Det är bättre att man får vända sig till företaget så får företaget svara på frågorna. Det är vad jag tror, säger Oliver Szabo.

”Som en blixt” – i klippet berättar facket om läget efter storvarslet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet