Vårdnadshavare till 550 barn inom förskolan i Fagersta kommun ombeds lämna in anställningsbevis med kontaktuppgifter till arbetsgivaren och arbetstidsscheman med en tydlig redovisning av arbetstiderna till förskolorna.
Ska inte stoppa fusk
De nya kraven har redan börjat gälla på Per Ols förskoleområde, och snart kommer alla förskolor i kommunen att följa efter.
Ulrica Junno, verksamhetschef i Fagersta kommun, säger att det inte handlar om att förhindra fusk.
”Litar de inte på oss” – i klippet reagerar föräldrar på kraven och kommunen förklarar på syftet.
Så gör kommunerna i Västmanland
SVT har ställt frågan till alla tio kommuner i Västmanland. Här är deras var på vilka krav på dokumentation de har från vårdnadshavare med barn i förskolan.
Arboga
Endast telefonnummer till arbetsgivaren. Vid behov efterfrågas arbetsschema.
Fagersta
Anställningsstatus och tydlig redovisning av arbetstider.
Hallstahammar
OB-intyg om de ansöker om plats på förskola för OB-behov, inte arbetsgivarintyg. Barnens schema lägger vårdnadshavare själva in i lärplattformen Unikum.
Kungsör
Årliga stickprov samt avgiftskontroll och inkomstjämförelse.
Norberg
Anställningsintyg begärs in vid nystart av förskoleplacering. Vårdnadshavare lägger in vistelsetider i vår plattform.
Sala
Vårdnadshavares arbets- och studietider begärs in och dessa tillsammans med eventuell restid ligger till grund för hur förskolan planerar sin utbildning samt hur de ska använda sina personella resurser på bästa sätt. Vid behov kan rektor begära in intyg som styrker var vårdnadshavare arbetar eller studerar.
Surahammar
I dagsläget är det studieintyg som krävs in.
Västerås
Har en e-tjänst vid ansökan till förskola. Där anger vårdnadshavare sysselsättning och arbetsplats samt hur mycket tid deras barn behöver ha i förskolan. Förskolor kan vid behov ta in intyg som styrker det som vårdnadshavare har angett i e-tjänsten dvs. arbetsgivarintyg inkl. arbetstider.
Skinnskatteberg och Köping har inte svart på SVT:s enkät.