• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Fallskärmshoppare som dog i olycka i Västerås var oerfaren

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som avled i en fallskärmsolycka vid Ekbacken i Västerås var nyutbildad och hoppade med instruktör. Nu pågår en intensiv utredning för att klarlägga vad som gick fel. Bland utredningsmaterialet finns en film på olyckan som instruktören filmade från luften.

Det var en oerfaren fallskärmshoppare som kraschade in i ett bostadshus på Ekbacken i Västerås och avled lördag 10 semptember. Den avlidne mannen har gått kurs hos fallskärmsklubben Aros under sensommaren, och fick nyligen sin a-licens. Under olyckshoppet hoppade han med en instruktör från klubben, enligt Sven Mörtberg, Svenska fallskärmsförbundets riksinstruktör.

Fallskärmsklubben Aros vill inte ge kommentarer, men meddelar via Svenska fallskärmsförbundet att instruktören inte hade något säkerhetsansvar för mannen under det aktuella hoppet.

Olycksförloppet filmades från luften av instruktören, och videon är en nyckel i utredningsarbetet. Just nu granskas den av både svenska och internationella experter.

– Med hjälp av den filmen vill jag påstå att vi ska kunna ge svar på vad som har gått fel och varför reservfallskärmen har störts i sin utveckling, säger Sven Mörtberg.

Enligt riksinstruktören blev det en felfunktion på mannens fallskärm, som gjorde att den började rotera. Mannen blev tvungen att utlösa reservfallskärmen, som stördes i sin utveckling på något vis.

Andra dödliga fallskärmsolyckan i Västerås

Inom kort tid har två fallskärmsolyckor med dödlig utgång inträffat i Västerås. I början av augusti avled en man i 45-årsåldern som var en erfaren fallskärmshoppare och medlem av en fallskärmsklubb i en annan stad. Nu pågår en intensiv utredning av de bägge dödliga fallskärmsolyckorna i Västerås. Men Svenska fallskärmsförbundet ser inget samband mellan olyckorna, trots att de hände på samma plats och nära i tid. 

”Några saker vet vi” – i klippet hör du svenska fallskärmsförbundets riksinstruktör Sven Mörtberg om hur fallskärmsolyckan gick till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.