Olyckan inträffade på Johannisbergs flygplats. Foto: Google Earth/SVT

Man död i fallskärmsolycka i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En man som skadades allvarligt i samband med en fallskärmsolycka på Johannisbergs flygplats i Västerås i eftermiddags har avlidit av sina skador.

– Enligt de första uppgifterna ska han ha trasslat in sig i linorna och fallit fort mot marken. Han fördes till akuten men klarade sig inte, säger Thomas Gustafsson, befäl på polisens länskommunikationscentral.

Larmet om fallskärmsolyckan kom strax efter klockan 15 på söndagseftermiddagen.

– Det var många människor på platsen som blev vittnen till händelsen, säger Thomas Gustafsson.

Förbundet: Mist en kär vän

Svenska fallskärmsförbundets ordförande Per-Olov Humla skriver på förbundets hemsida att man i dag mist en kär vän och medlem.

”Fallskärmssverige har mist en mycket uppskattad, engagerad medlem och en god vän för många i sporten. Vi sänder de största tankarna till alla medlemmar i SF, hopparens familj och vänner!”, skriver Per-Olov Humla.

Utredning inledd

Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet, kan inte kommentera kring de exakta omständigheterna då en utredning pågår.

– En utredning har inletts både från vår riksinstruktörs sida och från polisen. Transportstyrelsen är inkopplad och det görs en haveriutredning, säger Anna Oscarsson.

”Psykologhjälp att tillgå”

Från förbundets sida gör man nu sitt bästa för att ta hand om medlemmarna.

– De på plats i Västerås har blivit omskakade och all hoppning ställdes in efter att det hände. Det finns psykologhjälp att tillgå för de som känner att de behöver det, säger Anna Oscarsson.

Den avlidne mannens anhöriga är underrättade.

Ovanligt med dödsolyckor

Enligt Svenska fallskärmsförbundets statistik är det ovanligt med dödsolyckor i Sverige.

Det sker ungefär en olycka med dödlig utgång per 300 000 hopp.

Internationellt är motsvarande siffra ett dödsfall per 100 000 hopp.

2017 gjordes 77 777 hopp i Sverige.

Källa: Svenska fallskärmsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.