När Engelbrektsloppet hade premiär 1969 var det inte så stort som i dag. Då var det bara ett lopp som gick. Janne Stefansson från Sälen var först över mållinjen och Linnéa Lundberg hade förberett med blåbärssoppa till skidentusiasterna.
56 år senare är det hennes barnbarn Björn Lundberg, med familj, som förbereder dryck till skidåkarna. Det är såväl blåbärssoppa, sportdryck, kaffe och buljong som ska kokas och tappas upp till skidloppen i Norberg. Och 15 000 bullar.
– Jag har hållit på här sedan jag var liten grabb, det är tredje generationen. Jag har det här i blodet, berättar han.
Sätter Norberg på kartan
Bortsett från att det ska blandas ihop, ska drycken och bullarna köras ut till dryckstationerna längs banan. Men trots att han alltid gjort det här med familjen, är det inte någon trötthet som finns över uppdraget.
– Jag tröttnar inte. Det är roligt att få vara med och bidra. Man är rätt stolt över Engelbrektsloppet. Det sätter lilla Norberg på kartan.
I klippet hänger SVT Västmanland på när tusentals liter blåbärssoppa och sportdryck blandades ihop inför klassikerloppen.
Engelbrektsloppets dryck och bullar – i siffror:
Så mycket dryck förbereds och sträcks fram till skidåkarna under Engelbrektsloppets alla tävlingsdagar:
Sportdryck: 3840 liter
Blåbärssoppa: 2720 liter
Kaffe: 560 liter
Buljong: 300 liter
Bullar: 15000 st
Källa: Engelbrektsloppet