Familjerådgivning populär i Västmanland

Publicerad

Allt fler söker familjerådgivning för att få hjälp med sina relationer. I Västmanland går tio personer per tusen invånare till familjerådgivning, vilket är något mer än snittet i landet.

Siffror från Socialstyrelsen visar att antalet som söker familjerådgivning ökar i landet. Totalt pågick 36.000 ärenden runt om i Sverige under 2015. Det är en ökning med 1,7 procent sedan året innan.

I Västmanland är intresset för familjerådgivning fortsatt stor, men det har inte ökat nämnvärt på kort sikt visar statistiken. Under 2015 pågick 986 nya ärendet vilket är en lite minskning från året innan då 996 ärenden pågick.

Antalet personer som uppsöker familjerådgivning i länet är tio per tusen invånare, vilket gör det något vanligare i Västmanland än riket i stort där snittet är nio personer per tusen invånare.

”Ökat under årens lopp”

Sverker Mörlin är auktoriserad familjerådgivare i Västerås kommun som även har Hallstahammar och Surahammar som upptagningsområde, han har en liknande bild.

– Intresset har ökat under årens lopp. Förra året tog vi emot 500 nya ärenden, i vårt uppdrag är 350 ärenden räknade, säger han.

Han menar dock att det relativt höga trycket på familjeterapin inte påverkar verksamheten. Enligt honom har ett nytt intagningssystem gjort att verksamheten fungerar bättre.

– Vi har fått en bättre snurr på verksamheten, nu tar vi in folk till familjeterapi direkt och har ingen stor väntelista. Det innebär att folk både påbörjar och avslutar familjeterapi på ett annat sätt då man vet att det inte är några långa väntetider.

Många småbarnsföräldrar

Vanligtvis tar det mellan en och två veckor för att få en tid på familjerådgivningen i Västerås. De vanligaste problemen som man söker hjälp för är relationsbekymmer.

– De flesta är småbarnsföräldrar som försöker få ihop livspusslet. Det handlar om jobb, familj, fritid och konflikter, säger Sverker Mörlin.

I statistiken från Socialstyrelsen ingår inte till exempel familjerådgivning hos kyrkliga organisationer eller privat driven familjerådgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.