Bilbränderna i Västerås ställer till det för räddningstjänsten, försäkringsbolagen och polisen. De tar reurser och är svåra att utreda.
– Vid varje bilbrand är vi ute runt en halvtimme med fem brandmän. Och då har vi en sänkt beredskap under den tiden, säger Fredrik Eriksson, brandingejör.
En del är försäkringsbedrägerier
Bilbränder är problematisk ur ett utredningsperspektiv, mycket eftersom det finns olika anledningar till att bränna bilar. En del bränder är till exempel försäkringsbedreägerier.
– Vi ersätter för bilbränder med 8-12 miljoner kronor varje år, säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.
På försäkringsbolagen har de sett att antalet bränder minskat då de gått från att ersätta med kontanter till att ersätta med en ny bil.
– Det vi kan se i vår statistik är att vi 2014 hade ungefär 300 bilbränder och under 2015 så miskade det med 30 procent. Vi tror att det beror på vårt förändrade arbetssätt, säger Mikael Hellberg.
Lika många bilbränder totalt sett
Trots detta har inte det totala antalet bilbränder i kommunen minskat.
– Vi kopplar det till en del av ungdomsproblematiken. Framförallt i utsatta och socioekonomiskt svaga områdena. Det är en ganska stark koncentration till delar av Västerås, säger Per Ågren, lokalpolisområdeschef i Västerås.
Polisen menar att det finns en ”smittoeffekt” i och med att bilbränder uppmärksammas.
– Blir det uppmärksammat så sker det på andra områden också. Det blir som att ungdomarna måste bräcka varandra, säger Lars Jansson, utredningsansvarig vid lokalpolisområde Västerås.
Det är en av polisens viktigaste uppgifter att komma till bukt med bilbränderna menar Per Ågren.
– Utifrån vår uppgift att skapa trygghet i samhället är det här otroligt viktigt, säger han.