– Det är förstås negativt att vi ligger dåligt till när det gäller skogsfåglarna, men vi hoppas att resultaten ska komma till användning hos markägare, myndigheter med flera och leda till åtgärder som förbättrar läget, fortsätter Per Hedenbo.
Den stora vinnaren bland arterna är steglits som ökat med mer än 20 procent per år. Andra som ökat är grågås, talgoxe och svarthätta.
Däremot har ingen av arterna i jordbrukslandskapet ökat i länet, men de har heller inte minskat i någon större utsträckning under perioden. Det har de däremot gjort i Sverige i stort.
Flera arter backar
Dåligt har det gått för gråtrut som minskat med omkring tio procent per år och tornseglare som minskat med omkring fem procent per år. Skogsarter som svartmes, tofsmes, trädkrypare och domherre har också backat.
– Utvecklingen för fåglarna säger mycket om den miljö de lever i. Vissa arter är beroende av särskilda kvaliteter i miljön, till exempel att det finns död ved i skogen, säger naturvårdshandläggare Per Hedenbo.
Analysen inleddes med att beräkna trender i länet för så många fågelarter som möjligt för två tidsperioder, 1998-2011 och 2002-2011. Det gör att Västmanlands län har möjlighet att jämföra sina resultat med Sverige som helhet som gjort samma analyser.