Skärpt fängelsestraff för 17-åring efter mord i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten höjer straffet för en 17-årig pojke till sex års fängelse för att ha skjutit en 18-åring till döds på Bjurhovda i Västerås. Samtidigt döms två andra män till 12 års fängelse vardera för medhjälp till mord.

Mordet har av polisen beskrivits som en felskjutning.

Det var i juli 2023 som en 18-årig man sköts ihjäl i ett villakvarter i Västerås, i vad som har beskrivits som en felskjutning. Enligt anhöriga var den mördade mannen skötsam och höll sig mest hemma. En 17-årig pojke från Kalmar, som var 16 år vid mordtillfället, identifierades som skytt.

Hovrätten anser precis som Västmanlands tingsrätt att det var 17-åringen som begick mordet, och menar i likhet med tingsrätten att det av allt att döma rörde sig om en så kallad felskjutning. 17-åringen döms nu till sex år i fängelse av hovrätten.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Rätten menar att det finns synnerligen försvårande omständigheter och att en vuxen gärningsman skulle ha fått livstids fängelse för mordet. 17-åringen har också dömts för annan allvarlig brottslighet, som förberedelse till mord. Hovrätten väljer att lägga ihop den samlade brottsligheten, och höja straffet.

– Det var så jag yrkade och det är i enlighet med riksdagens straffskärpning för gängkriminalitet i juli 2023. Den här typen av brott hade för lågt straff tidigare, säger åklagare Fredrik Ingblad.

I tingsrätten dömdes 17-åringen till fyra års fängelse.

Skärper straff för medhjälp till mord

Hovrätten dömer två män för medhjälp till mord och skärper deras straff till 12 års fängelse vardera. I tingsrätten dömdes de för skyddande av brottsling till fängelse i runt två år.

En vybild från luften över ett höghus  med skog bakom. Och en maskerad person på elsparkcykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var fel bil bror, det var en oskyldig bil”. Så pratade de misstänkta med varandra – hör SVT:s rekonstruktion av telefonsamtalen i förundersökningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Mer i ämnet