Foto: SVT/Daniel Hedström

Fler narkotikabrott i Köping

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fördes nio unga vuxna till sjukhus från Köping efter att ha fått i sig vad man misstänker var fentanyl. Narkotikabruket ökar i Köping, vilket oroar socialförvaltningen.

I helgen räddade vårdpersonal livet på sju män och två kvinnor, alla mellan 20 och 25 år gamla, som var medvetslösa efter att ha fått i sig droger på två olika efterfester i Köping.

– Man tror att de trodde att de snortade amfetamin, men att det egentligen var en stark opiat i stil med fentanyl de fick i sig, säger Mats Ringeborn, enhetschef för social och arbetsmarknad i Köping.

Mats Ringeborn Foto: SVT/Daniel Hedström

Enligt ambulanspersonal hade det varit svårt att rädda livet på dem om de ambulansen hade kommit fram tio minuter senare.

Nu har alla nio enligt uppgifter blivit utskrivna från sjukhuset, och en person har anhållits misstänkt för överlåtelse i samband med händelsen.

”Fick hjärtstillestånd”

Fentanyl, preparatet som de nio personerna tros ha fått i sig, orsakade problem i Köping så sent som under sensommaren 2016.

– Då var det ganska många unga vuxna, i ungefär samma ålder som de här personerna, som tog fentanyl. En eller ett par fick hjärtstillestånd.

Mats Ringeborn menar att fentanyl är så farligt bland annat för att det är svårt att dosera.

– Lite för mycket kan leda till döden, säger han. De klarade sig, i det här fallet, eftersom det fanns kamrater där som kunde slå larm. Annars hade de inte funnits idag.

Nyligen färdigställda analyser av prover från fem män som hamnade på sjukhus under helgen, visar att det var just akrylfentanyl de hade fått i sig, enligt TT.

Anmälningarna ökar

Men den här händelsen är del av ett större problem. Under mars månad anmäldes 68 narkotikabrott i Köping, vilket är fler än någon annan månad på sju år, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Mats Ringeborn upplever själv att narkotikamissbruket i Köping har ökat de senaste åren, men menar att kommunen jobbar förebyggande för att åtgärda problemen.

– Vi har ett mycket gott samarbete med skolorna och med polismyndigheten, säger han. Vi har rutinmässiga möten men kan även ses med kort varsel om det visas tecken på droganvändning. Vi har också en mycket bra och stor öppenvård som arbetar med många olika metoder.

”Kan finnas ett stort mörkertal”

Åtta av de nio personerna som for illa i helgen har socialtjänsten i Köping aldrig haft kontakt med tidigare. Det tycker Mats Ringeborn är oroande.

– Det är lite skrämmande. Det betyder ju att det kan finnas ett stort mörkertal i Köping av personer som håller på med droger som varken vi, polisen eller nån annan i samhället känner till, säger han.

SVT Play: Se reportaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.