Liam fick diagnosen diabetes typ 1 när han var två år gammal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liam fick diagnosen diabetes typ 1 när han var två år gammal. Hör honom och familjen berätta. Foto: Privat/SVT

Fler små barn får diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn får diabetes typ 1 och det är inte längre ovanligt att riktigt små barn drabbas. Av de nya fall som upptäcks i Västmanland är runt en tredjedel under fem år gamla.

Sexåriga Liam Hägg berättar om en händelse för inte alltför länge sedan, då han förlorade medvetandet för att blodsockret blivit för lågt.

– Jag gick i koma för att det var på natten. Jag vaknade i ambulansen och då undrade jag vart jag var, berättar han.

Barn med diabetes

Liam var bara två år när kroppen slutade producera insulin och han fick diagnosen. Hans föräldrar beskriver beskedet som en chock.

– Det man kommer ihåg mest det är att det blev ett kaos i huvudet, det blev ett kaos i hela familjen. Jag trodde hans liv och vårt liv var slut. Jag tänkte att vi kommer aldrig klara det här, säger mamma Sofia Hägg.

Fler får diabetes

De senaste 40 åren har antalet barn som får diabetes typ 1 ökat markant. Enligt Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik, så fick omkring 300 barn per år diagnosen i mitten på 1970-talet. Idag är siffran uppe i 800. En beräkning som gjorts med hänsyn också till befolkningsökning.

Ökning bland små barn

I Västmanland upptäcks tjugofem till trettio nya fall per år. Och även om de flesta fortfarande debuterar några år innan puberteten, märker barndiabetesteamet en viss ökning hos riktigt små barn. Runt en tredjedel av de som får diagnosen varje år, är fem år eller yngre.

– De är ju inte ovanliga idag de här barnen som bara är ett, två och tre år gamla när de får sin sjukdom. De förekommer nu och det var mer ovanligt förr, säger Mona Jakobsson, diabetessjuksköterska.

Vet inte varför

– Nej, egentligen har vi inga klara studieresultat på det. Vi vet vad som händer när man insjuknar med typ 1-diabetes men har inga riktiga svar på varför. Vid typ 1-diabetes är det så att kroppens immunförsvar av någon anledning ger sig på och förstör de cellerna som ska tillverka insulin, säger Mona Jakobsson.

Allvarlig sjukdom

– Oron finns ju där, dygnet runt. Det har den gjort i fyra år nu, och den kommer alltid finnas där. Det är klart att det finns bra och dåliga dagar, men jag tror inte riktigt att jag har brutit i hop än. Man vill vara stark för Liams skull, säger mamma Sofia Hägg.

Om diabetes

Typ 1-diabetes är en livslång sjukdom som inte går att bota. Då kroppen slutat producera insulin måste det tillföras via sprutor eller insulinpump. Tabletter fungerar aldrig. Ingen vet varför vissa personer får typ 1-diabetes. Endast omkring 10 procent av de som får typ 1-diabetes har en nära släkting som har sjukdomen.

Vid typ 2-diabetes är ärftlighetsfaktorn stor. Övervikt och fetma är också orsaker. Vid typ 2 som vanligen förekommer från 40 års ålder, kan kroppen fortfarande producera lite insulin och sjukdomen behandlas oftast med tabletter.

Källa: Diabetesförbundet och Diabetesteamet Västmanland

Läs mer:

www.barndiabetesfonden.se

www.diabit.se

www.diabetesportalen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn med diabetes

Mer i ämnet