Katten Sigge fick en egen begravningsplats ute vid sommartorpet. Foto: SVT

Fler vill ha med djurets aska hem

Uppdaterad
Publicerad

Att ta hem urnan med sitt döda husdjurs aska för att ställa i bokhyllan eller begrava själv, tycks bli allt vanligare. Flera djurkrematorier ser en ökning.

– Det hade vi bestämt. Nu blev det ett ordentligt avslut, säger Birgitta och Kenth Johansson som miste katten Sigge.

När Kenth och Birgitta Johanssons 17-åriga katt Sigge dog i augusti i år, hade de redan bestämt sig. Sigge skulle kremeras och följa med hem igen. Han skulle begravas på favoritplatsen vid sommartorpet.

– Vi har gjort i ordning en särskild begravningsplats här som vi håller ordning på. Så det känns skönt, vi vet var han är, säger Kenth Johansson.

– Att gräva ner hela kroppen, det hade inte gått för det var så mycket vilda djur här. Då hade de kunnat gräv upp honom igen. Så då sa vi att vi bränner katten och tar och gräver ner urnan.

Varför kändes det viktigt att få göra det här?

Sigge Foto: privat

– Jo, men nu blev det ett ordentligt avslut tycker jag.

– Ställa den i bokhyllan som en del gör det var ingenting för oss. Nu har vi den här platsen och hemma, i köket, har vi också en särskild plats för honom med kort och så, säger Birgitta Johansson.

Fler vill ha askan med hem

Att kremera husdjur och ta hem urnan med aska tycks bli allt vanligare.

SVT har haft kontakt med tre djurkrematorier i Mellansverige, som tillsammans tar emot djur från omkring 250 veterinärkliniker och djursjukhus, och alla tre upplever en ökning över tid – även om den är olika stor.

Under de åtta år som Mälardalens smådjurskrematorium haft verksamhet har andelen som vill separatkremera och få hem askan gått från ungefär 20 till ungefär 40 procent.

– Jag tror att det främst beror på att det är mindre tabubelagt att sörja ett husdjur, och det har blivit mer okej att lägga ner mer både känslomässigt och ekonomiskt engagemang i djurets sista vila, och egentligen hela djurets livscykel. Djuren har blivit viktigare för oss som familjemedlemmar, säger Martina Weber, delägare.

Martina Weber, Mälardalens smådjurskrematorium Foto: SVT

Många besök under allhelgona

När ägaren inte beställt separatkremering för att kunna få hem askan bränns djuren flera tillsammans, vilket är ett billigare alternativ. I Mälardalens smådjurkrematoriums fall, begravs de sedan i en gemensam minneslund.

Precis som till många andra begravningsplatser för husdjur väntas många besök dit under allhelgonahelgen.

– Efter allhelgona förra året räknade vi till någonstans runt 300 gravljus. Det var fantastiskt att se hur det brann när man kom körande, säger Martina Weber.

Vid mineslunden läggs många personliga saker, som fotografier, leksaker och halsband. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.