Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldern Jasmine Rosenberg blev chockad när hon fick höra om nedläggningsförslaget av Himmeta skola i Köpings kommun. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Himmeta skola i Köping hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Köpings kommun ska spara pengar och ett av förslagen är att lägga ned Himmeta skola i Köpings kommun. För SVT Nyheter Västmanland berättar föräldrar till barn på skolan om oron över förslaget:

– Jag fick reda på det här i helgen. Det kom som en chock och jag trodde det var ett skämt, säger Jasmine Rosenberg som har två barn varav ett går på skolan och ett ska börja på förskolan till våren.

Himmeta skola i Köpings kommun tros ha anor från 1800-talet och i dagsläget går närmare 30 barn på skolan. I sparförslaget från utbildningsförvaltningen finns nedläggning av skola med skolskjuts, Himmeta förskola och skolköket med.

– Det skulle spara in 5,7 miljoner kronor under de två kommande åren, säger Susanne Ekholm som är tillförordnad verksamhetschef på utbildningsförvaltningen i Köpings kommun.

Har utgått från att ”få drabbas”

Verksamheterna i utbildningsnämnden ska spara mest i Köping kommuns omfattande sparförslag: 15,9 miljoner kronor.

– Vi har många äldre och unga i kommunen och de som jobbar och betalar skatt är färre och därför måste det sparas. Vi har lagt fram många olika förslag på hur vi gör besparingar på bästa sätt, säger hon.

Varför just Himmeta skola?

– Om vi till exempel skulle ta bort tjänster på de större skolorna skulle många fler drabbas av det, säger hon.

”Full förståelse för föräldrarna”

Föräldrar vittnar om att förslaget skulle ändra deras livspussel och att de kanske till och med behöver byta jobb om det genomförs, vad säger du om det?

– Jag har full förståelse för vad föräldrarna tycker, men beslutet är inte fattat än. Besparingsförslaget gäller inte bara Himmeta skola och vi vet inte vad Kommunfullmäktige beslutar om i slutet av november.

Utöver nedläggningen av Himmeta skola föreslås bland annat besparingar i nattomsorgen i förskola och fritids i Köpings kommun.

Föräldrar berättar att barnen blir sedda och känner en stor trygghet i en liten skola som den i Himmeta, varför måste landsbygdsskolor med dessa kvalitéer försvinna först?

– Vi har ju fler landsbygdsskolor som exempelvis Munktorps skola, men det går fler elever där och därför finns de inte med i förslaget, säger Susanne Ekholm.

I klippet berättar föräldrar till barn på Himmeta skola hur de och barnen påverkas av nedläggningshotet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.