Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill hitta källan och få bort det”. Miljöstrateg Linda Eriksson berättar i klippet vad det är för föroreningar man hittat och om det är farligt för människor och djur. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Förhöjda värden av PFAS i naturområde i Köping

Publicerad

I det populära strövområdet Norsa hagar i Köping har länsstyrelsen upptäckt förhöjda värden av PFAS i vattenprover.

– Det kan vara farligt på lång sikt, säger Linda Eriksson, miljöstrateg i Köpings kommun.

Föroreningen kommer troligen från räddningstjänstens gamla övningsplats som ligger i området, och från det brandskum som använts där.

Det handlar om halter som ligger över gränsvärdet för PFAS och det är i fågeldammen som ligger i området som man funnit föroreningen.

Köpings kommun ska nu utreda föroreningens omfattning.

Kor och fåglar i området

– På kort sikt är det inte farligt för människor eller djur att vistas i området, säger Linda Eriksson, miljöstrateg i Köpings kommun.

I området vid fågeldammen går det kor och betar.

– Vi har varit i kontakt med länsveterinär och på kort sikt är det ingen akut fara för korna. Hur det är på lång sikt vet vi inte i nuläget, utan vi håller på att utreda det.

I fågeldammen finns också gott om vilda fåglar.

– Just nu hör vi mycket mås. De är ju här större delen av året, men annars har vi mycket flyttfåglar och de är ju bara här väldigt kort tid, säger hon.

Ska utreda ansvarsfrågan

Köpings kommun ska även utreda vem som bär ansvaret för föroreningen.

– Räddningstjänsten i Köping har under vissa perioder legat helt under kommunen, men under andra perioder organiserats tillsammans med Kungsörs och Arboga kommuner, så vi måste utreda hur ansvaret ska fördelas.

Hur saneringen ska ske och hur stort område som behöver saneras från föroreningen är inte heller klart i nuläget.

– Men det kommer att bli mycket grävande och att ta bort förorenade massor som man får lämna på deponi, förklarar Linda Eriksson.

Vad är PFAS?

PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp högflourerade ämnen som inte förekommer naturligt i miljön, utan är framställda av människan. De är extremt långlivade och svårnedbrytbara och vissa av ämnena har visats ha negativa effekter på människor och djur. PFAS-ämnen finns bland annat i brandskum och i impregneringsmedel.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.