Man, motor, flyger, skärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Wiie!” – Följ med Fredrik Karlsson upp och få hans känslor under flygturen i Norberg. Foto: Elin Krell/SVT

Med sin paramotor ser Fredrik Norberg från 400 meter upp i luften: ”Är adrenalintorsk”

Publicerad

På Norbergs flygfält startar inte bara flygplan. Där kan man också ibland bevittna Fredrik Karlsson glida runt 1000 meter upp i luften genom skärmflygning med en motor på ryggen.

– Följ drömmarna. Vill du flyga så är det ett jätteenkelt sätt att komma upp i luften på, säger Fredrik Karlsson.

För att sätta sig i en paramotor själv som pilot krävs det en studentutbildning och sedan en paramotorkurs för att få en licens. Totalt tar det en till två månader.

– Jag rekommenderar att åka till närmaste klubbfält. Dit skulle jag vända mig och få ett tandemflyg om man vill testa, säger Fredrik Karlsson.

Så mycket kostar en paramotor

Totalpriset när man tar kurserna och skaffar en egen paramotor landar på runt 100 000 kronor. Därefter är bensinen den främsta utgiften.

– Antingen så kan man köpa en bil för 100 000 eller så kan man köpa utrustning för samma peng. Man klarar sig runt mellan 60 000 och 100 000 för riktigt schyssta grejer och då är det ju ens egna.

I klippet: Följ med Fredrik upp i luften och se Norbergs vidder från höjden.

Paramotorfakta

Med paramotor kan man antingen åka ensam eller i tandem med någon annan, till exempel en instruktör. Man får åka max 2900 meter upp i luften och utrustningen väger mellan 18 och 25 kilo. Motorn klarar att vara igång i runt 2 timmar innan bensinen behöver fyllas på igen.

Källa: Fredrik Karlsson & flygsport.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.