Ny sjukhusmatsedel med höga mål – ska ge friskare patienter och bättre miljö

Uppdaterad
Publicerad

Egenlagat mat, men med färre varmrätter och med mer smårätter som går att kombinera. Det ska hjälpa sjukhusen i Västmanland och Akademiska sjukhuset i Uppsala till både en smakligare och mer miljövänlig meny.

Från och med i dag sker en uppdateradering av menyerna för Västmanlands sjukhus i Västerås, Köping, Sala och Fagersta samt Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den nya menyn består av 18 varmrätter, två sallader, fyra soppor, sex smårätter och sex efterrätter. Antalet varmrätter är något färre än tidigare. En strategi för att hålla nere svinnet och således värna om miljön.

– Det är med stolthet vi presenterar den nya menyn med i stort sett endast egenlagade maträtter av bra råvaror. Det är ett bevis på att vi har ett fint kök med många möjligheter, samt medarbetare med god kompetens och erfarenheter som gör att vi har fina recept och serverar måltider av bra kvalitet!, säger Christine Jirving, verksamhetschef kost på Region Västmanland.

Vällagat och portionsstyrt

Att både vård och patient kan styra portionsstorleken ger möjlighet att arbeta personcentrerat – helt enligt Livsmedelsverkets nya rekommendationer för måltider på sjukhus. Dessutom är det ett led i att minska matsvinnet.

– Nu tar vi nästa steg i att ligga i framkant när det gäller att ge våra patienter möjlighet att äta vällagad mat från grunden och att även erbjuda goda mellanmålsrätter, säger Tommy Levinsson (S), ordförande i kostnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.