pojkes siluett, mobilbild på blodig trottoar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han sitter tvärs över rummet” – hör pojken peka ut gärningsmannen i tingsrätten under den andra dagen av rättegången om våldsdåden på Oxbacken och vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Foto: Bild ur förundersökningen

Gärningsmannens hänglås krossade hans skalle – 17-åringen i rätten: ”Ärren påminner mig dagligen”

Publicerad

Den 17-åriga pojken var en av fyra personer som attackerades med kniv och hänglås under våldsdåden på Oxbacken och vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. I rätten pekar han ut den misstänkte mannen som den man som helt oprovocerat slog ner honom utanför skolan.

Pojken, som överfölls utanför Rudbeckianska gymnasiet i april, har fortfarande problem av sina skador. Han har haft svåra smärtor, dubbelseende, förlorat mycket blod och opererats flera gånger. I rätten berättar han att han svimmade direkt av slaget och inte visste vad som hade hänt när han kom till sans igen. Han blödde kraftigt efter slaget mot huvudet och hämtades med ambulans.

Förhördes i Västmanlands tingsrätt

Pojken opererades flera gånger, bland annat så tog man ben från höften för att stabilisera skadorna i skallen. Han har fortfarande en del problem med dubbelseende.
Han berättade också för rätten att han halkat efter i skolan, att han saknat vännerna och att gymma. På frågan om han ofta tänker på det som hände svarar han:

Våldsdåden på Oxbacken i Västerås

– Dagligen. Det är svårt att undvika eftersom man hela tiden blir påmind, eftersom det är i ansiktet. Varje gång jag ser i spegeln ser jag det där. Det är jobbigt.

I klippet ovan: ”Han sitter tvärs över rummet” – hör pojken peka ut gärningsmannen i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåden på Oxbacken i Västerås

Mer i ämnet