På fastigheten i Skultuna ligger flera enorma höga med byggsopor. Sopor som innehåller krossade rester från bland annat byggen. Trä, betong, isolering, elskrot, armeringsjärn och plastförpackningar i en enda röra.
Västerås stad har nu via en underleverantör inlett arbetet med att frakta bort soporna. De lastas på lastbilar som sedan kör till två avfallsanläggningar där soporna sorteras upp. Tio lastbilar fylls varje dag och det är stora mängder byggavfall som ligger i Skultuna – en uppskattning från kommunen på 14 000 ton.
– Det kommer ta till slutet av juni innan alla sopor är borta härifrån, säger Ann Norberg, miljöinspektör i Västerås stad.
Think Pink i rättegång
Det är företaget NM Trading och transport AB, ett bolag i Think Pink-härvan, som har lagrat soporna i Skultuna. Snart inleds en omfattande rättegång mot företagets nyckelpersoner där sex personer står åtalade för grovt miljöbrott. För Västerås stads del har man budgeterat för en kostnad på 66 miljoner kronor för att ta hand om soporna.
– Det är väl oklart hur mycket sopor som finns på platsen så slutkostnaden kommer ju variera beroende på hur mycket det är, säger Ann Norberg.
Kostnad för Västerås kommun
Kommunen har i tidigare intervju med SVT kommenterat att kostnaden för bortforsling och sortering av soporna och saneringen av marken hamnat på skattebetalarna i Västerås.
– Det är helt åt skogen, det här är stora pengar i en kommunal budget. Det är pengar för många undersköterskor i äldreomsorgen eller lärare i skolan som vi nu istället blir tvungna att lägga på att sanera upp efter ett skurkföretag, säger Anna Thunell (MP), tidigare kommunalråd i Västerås.
I klippet besöker SVT tippen under arbetet att forsla bort avfallet och får veta vad som händer med det nu.
60 sekunder: Think Pink och miljöskandalen