Man, kvinna och barn på en soffa i Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det så här livet ska vara?” – se klipp från när Hamodi Algaff knappt orkar lyfta fingret och hör hur han kämpat sig tillbaka från den ovanliga nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Hamodi drabbades av nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom: ”Blev svagare än min son”

Publicerad

Guillain-Barrés syndrom (GBS) drabbar varje år 1–2 per 100 000 personer i Sverige. För Hamodi Algaff förändrades livet helt och med insjuknandet.

– Jag orkade inte öppna en flaska, säger han.

I december firade Hamodi Algaff från Fagersta jul med familj och släkt när han började känna sig ovanligt svag. För honom utvecklades Guillain-Barrés syndrom (GBS) på bara fyra dagar. Han blev sängliggande på sjukhuset i två och en halv månad innan han skrevs ut och var uppe på benen igen.

– Det var mycket frustration. Man var arg och ville sparka i sängen, men det gick inte för det hände ju ingenting. Jag tyckte ju att jag tog i hur mycket som helst.

Tränar hårt för att bli återställd

I dag jobbar han fortfarande aktivt för att återställas helt, en kamp han också berättat om för Aftonbladet och Fagersta-Posten.

Han berättar att han går en mil om dagen för att få tillbaka styrka i benen.

– Jag kunde i alla fall gå före min son lärde sig. Det är jag nöjd med. Jag trodde faktiskt det skulle ta så lång tid så att han skulle lära sig gå innan mig.

I klippet: Se bilder från sjukhuset och hör Hamodi berätta om den tuffa resan tillbaka.

3 frågor om: Det här är Guillain-Barrés syndrom

Man i sjukhus Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem drabbas av GBS? – specialistläkaren Bojan Rugole berättar i videon. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.