Förr var Mariaberget även en civil befolkningsplats för kommun, räddningstjänst, sjukvård och polisen. Men det byggdes också för att kunna användas till vardagliga verksamheter. Sedan 2009 står det tomt på grund av att kraven på brandskydd brast.
Mariaberget är ett så kallat befolkningsskyddsrum vilket oftast innefattar skyddsrum i ett bergrum och inte är med i MSB:s skyddsrumssystem i dag. Förr var det civilförsvaret som var ansvariga för dem. I de flesta fall är kommunerna ansvariga för att underhålla och driva dem i dag.
Om det blir höjd beredskap så fungerar det som skyddsrum, trots nedgånget skick. Men Mariaberget kan komma att renoveras.
Kan renoveras
Johan Ahlström sitter med i styrelsen som expert i utredningen Civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap, som regeringen startade förra året. Där utreds tre saker: vad som ska hända med dagens skyddsrum och om de ska byggas ut eller bli fler, vilken organisation som ska ansvara för iordningställandet av skyddsrummen och hur man ska evakuera människor i händelse av höjd beredskap.
Utredningen ska vara klar till 7 november i år.
– Vi har tittat på om vi kan använda Mariaberget till annat än krissituationer. Man kan gå hit för att kyla ned sig vid värmebölja. Vid ett värmeavbrott är Mariaberget varmare än många andra lokaler, eftersom vi har reservkrafter här nere, säger Johan Ahlström.
I klippet berättar Johan Ahlström om hur Mariaberget skulle fungera om det blir höjd beredskap i Sverige