• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nedgångna Mariaberget i Västerås kan bli ett av landets största skyddsrum – igen

Uppdaterad
Publicerad

Mariaberget i Västerås byggdes 1958 som ett av de största skyddsrummen i Sverige – med plats för 3 360 personer.

– Vi håller på att uppgradera de brister det fått vid besiktningen, för att det åter ska uppnå en skyddsrumsstandard. Men för att åter kunna bedriva föreningsliv och annat i berget handlar det om väldigt stora investeringar, berättar Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad.

Förr var Mariaberget även en civil befolkningsplats för kommun, räddningstjänst, sjukvård och polisen. Men det byggdes också för att kunna användas till vardagliga verksamheter. Sedan 2009 står det tomt på grund av att kraven på brandskydd brast.

Mariaberget är ett så kallat befolkningsskyddsrum vilket oftast innefattar skyddsrum i ett bergrum och inte är med i MSB:s skyddsrumssystem i dag. Förr var det civilförsvaret som var ansvariga för dem. I de flesta fall är kommunerna ansvariga för att underhålla och driva dem i dag.

De svenska skyddsrummen

Om det blir höjd beredskap så fungerar det som skyddsrum, trots nedgånget skick. Men Mariaberget kan komma att renoveras.

Kan renoveras

Johan Ahlström sitter med i styrelsen som expert i utredningen Civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap, som regeringen startade förra året. Där utreds tre saker: vad som ska hända med dagens skyddsrum och om de ska byggas ut eller bli fler, vilken organisation som ska ansvara för iordningställandet av skyddsrummen och hur man ska evakuera människor i händelse av höjd beredskap.

Utredningen ska vara klar till 7 november i år.

– Vi  har tittat på om vi kan använda Mariaberget till annat än krissituationer. Man kan gå hit för att kyla ned sig vid värmebölja. Vid ett värmeavbrott är Mariaberget varmare än många andra lokaler, eftersom vi har reservkrafter här nere, säger Johan Ahlström.

I klippet berättar Johan Ahlström om hur Mariaberget skulle fungera om det blir höjd beredskap i Sverige

Mariaberget har stått öde sedan 2009, men kan komma att rustas upp. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet