• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Roger Kölborg, länsansvarig jägare bredvid ett tält med texten ”Vilt-olycka”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När en viltolycka inträffar så skickas en jägare ut till platsen för att lokalisera det skadade djuret. Foto: Johan Borehed/SVT

Möt eftersökningsjägarna – vägens hjältar vid viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige inträffar över 60 000 viltolyckor varje år. När någon kör på ett vilt djur skickas en eftersökningsjägare ut som lokaliserar och tar hand om det skadade djuret.

– Jägarna är de stora hjältar. De finns där dag som natt, säger Mikael Alm på Trafikverket.

Du som bilist är skyldig att rapportera in till polisen om du kör på ett vilt djur. Gör du inte det så gör du dig skyldig till smitning och kan få böter. 

I Västmanland rapporterades det in 1 500 kollisioner med vilt förra året. Rådjur är det vanligaste, förra året inträffade över 1 000 kollisioner med rådjur i länet. Ser man till hela riket så sker det en viltolycka på vägarna per åttonde minut.

Polisen arbetar tillsammans med Svenska Jägareförbundet som skickar ut en eftersökningsjägare för att lokalisera det påkörda djuret och göra lidandet så kort som möjligt.

– Vi söker med hundar. Letar spår i form av blod, benbitar och muskelbitar, säger Roger Kölborg, länsansvarig jägare på Svenska Jägareförbundet i Västmanland.

Hösten olycksdrabbad

Nu när det snart är augusti så kommer vi in i en period när kvällarna blir kortare. Vid skymning och gryning ska du som bilist vara extra vaksam när du kör längs vägarna. Det är då viltet börjar röra på sig.

– Sondera över vägbanan. Sitt inte och bara titta rätt ner i asfalten. Där det är mycket kurvor och tät vegetation så ska man tänka att det kan ploppa upp ett vilt här, uppmanar Roger Kölborg till bilisterna ute i trafiken.

I klippet följer SVT med ut till en väg och hör hur jägarna jobbar när det inträffat en vilolycka.

Tre frågor om: Krock med vilt – så ska du göra

Ett rådjur springer över vägen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Västmanland inträffade förra året 1500 viltolyckor. Om en bilist kör på vilt har denne vissa skyldigheter. Foto: SVT

Vad ska du göra om du råkar ut för en viltolycka?

Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan har skett.

Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann. Du måste göra en polisanmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart.

Källa: Polisen

Var kan jag få vilolycksremsor?

Viltolycksremsor finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor. Enstaka remsor är gratis.

För större beställningar och mer information se viltolycka.se

Källa: Nationella viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.