14 län i Sverige deltar i projektet som ska göra så kallade naturvårdsbränningar i över 2 000 hektar skog.
– Av förklarliga skäl släcker vi idag bränder så fort vi kan och vi försöker också undvika att de uppstår, säger naturvårdshandläggare Jan-Inge Tobiasson på Länsstyrelsen. Många arter av växter, djur och svampar är dock beroende av att skogen brinner med jämna mellanrum. Det vi nu gör är att hjälpa naturen att åtminstone på några platser fungera normalt.
Bränningarna ska framförallt ske i barrskog med mest tall. De gynnar arter och naturmiljöer som behöver brandfält och död ved. Efter en brand blir skogen mer öppen, ljus och varm. Många döda träd skapas, något som det är mycket ont om i dagens skogar. Alla bränder ska ske i så kallade Natura 2000-områden som redan är avsatta för naturvård.
Länsstyrelsen i Västmanland är projektägare och ansvarig för genomförandet. De 90 bränderna utförs av Länsstyrelser och andra organisationer i alla 14 län som deltar.
I projektet samverkar länsstyrelserna i följande län: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg.