Modellen kallas EST (Effektiv samordning för trygghet) och har snart använts på Bäckby i fyra år. Under den här tiden har kartan över var, när och hur otryggheten uppstår ritats om och blivit trovärdigare.
– Arbetet ser annorlunda ut nu. Det är mycket mer strukturerat. Vi får en lägesbild varje vecka och det gör att vi kan följa förändringar på sikt. Vi ser vilka ställen vi behöver göra insatser på.
Börjar se resultat
Personerna som skickar in rapporterna kommer från Västerås stad, polisen och bostadsföretagen. De arbetar i olika verksamheter på Bäckby och deras uppgift är att skriva ned vilken typ av händelse de ser, var den sker och vid vilken tidpunkt.
När en plats återkommer i rapporteringen är det dags att göra en insats. Genom kartläggningen, som uppdateras varje vecka, kan man sedan se om insatsen hade effekt.
– Exempelvis har vi ställen där det varit mycket klotter där man gjort insatser och förändringar i miljön som Mimer gjort på ett ställe då ser vi att där har klottret minskat och det följer vi i statistiken.