En delad bild som visar en person som använder en metalldetektor i en grön park. Den vänstra sektionen visar personen som går över gräset med detektorn i handen. Den högra sektionen visar samma person knästående, med fokus på detektorn som ligger på marken, omgiven av löv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här borde anmälas” – i klippet reagerar länsstyrelsen på bilderna där en man ses göra fynd som han stoppar i fickan efter att ha letat med metallsökare på Djäkneberget i Västerås. Foto: Privat

Här letar han fynd med metallsökare mitt i Västerås – utan tillstånd: ”Direkt olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

På ett videoklipp som SVT fått syns en man gå och leta med metallsökare på Djäkneberget i Västerås, en plats med flera kulturhistoriska lämningar.

– Sorgligt, det här borde anmälas, säger Anna Onsten-Molander på länsstyrelsen.

2016 kom över hundra ansökningar in till länsstyrelsen om att få använda metallsökare i Västmanland. Men det var innan det började kosta pengar. Sedan januari 2018 har ansökningarna minskat drastiskt – hittills i år har bara sex ansökningar kommit in.

– Antingen har de som har det som en hobby slutat eller så gör de det utan tillstånd, konstaterar Anna Onsten-Molander på länsstyrelsens enhet för arkeologi och fornlämningsfrågor.

Gräver upp fynd på kommunal mark

I början av oktober fick SVT in videoklipp som visar en man som går med metallsökare på Djäkneberget, en plats där det finns fler kulturhistoriska lämningar. I klippet syns hur metallsökaren tycks ge utslag och att mannen sedan börjar gräva i marken.

SVT har varit i kontakt med mannen som syns i videoklippen, han svarar via sms att han inte ställer upp på en intervju om metallsökare och svarar vidare inte på våra frågor.

Saknade tillstånd för att använda metallsökare

SVT har begärt ut statistik över ansökningarna som länsstyrelsen fått om att få använda metallsökare i Västmanland mellan 2015-2024. Dokumenten visar att mannen i videoklippen inte hade något tillstånd för att söka på Djäkneberget. Ett brott som enligt kulturmiljölagen kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

I klippet reagerar länsstyrelsen på bilderna där mannen ses göra fynd efter att ha letat med metallsökare på Djäkneberget.

3 frågor om: Metallsökare – så får den användas

En metalldetektor som står i gräset, med fokus på den rundade sökspolen nära markytan. Gräset är frodigt och grönt runt detektorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är spännande att hitta saker, men...” – i klippet svarar Anna Onsten-Molander, Länsstyrelsen Västmanland, på tre frågor som rör metallsökare. Foto: SVT

Ansökningar metallsökare i Västmanland 2015-2024

Ett beviljat tillstånd är tidsbegränsat och ges för ett avgränsat område. En stor del av ansökningarna om att få använda metallsökare rör stränder och badplatser.
Från 2018 började länsstyrelsen ta ut en avgift för varje ansökan, oavsett om den beviljas eller inte. Efter det minskade ansökningarna drastiskt.
I dagsläget kostar varje ansökan 870 kronor.

Källa: Länsstyrelsen

2015: 65 ansökningar

2016: 107 ansökningar

2017: 41 ansökningar

2018: 10 ansökningar

2019: 2 ansökningar

2020: 3 ansökningar

2021: 5 ansökningar

2022: 4 ansökningar

2023: 3 ansökningar

2024: 6 ansökningar (fram till oktober).

Straff för fornminnesbrott

Den som med uppsåt eller av oaktsamhet begår fornminnesbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Det gäller om brottet bedöms vara av normalgraden.
Samma straffskala gäller om man bryter mot tillståndskravet för metallsökare.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.