Det var i fredags som aktivistgruppen som kallar sig ”Hunt saboteurs Sweden” befann sig i Kölstareviret i Västmanland för att störa pågående licensjakt av varg.
Vid ett tillfälle då jägare och aktivister möttes på en parkering blev situationen våldsam. I en videoupptagning från en av aktivisterna ser man hur en kvinna blir nerputtad på marken och bortsläpad av män ur jaktlaget. I en annan sekvens ser man hur en jägare sitter över en 17-årig flicka och håller strypgrepp om hennes hals.
Upptakten till situationen är inte med i filmen.
Målet: Att störa jakten
En av kvinnorna i filmen är 26-åriga Jessica Thiel som under fredagen tillsammans med ett tiotal andra aktivister befann sig i Kölstareviret för att störa jakten. Enligt Jessica Thiel är syftet med aktivistgruppens närvaro att förhindra att jakten kan genomföras utan att hamna i konflikt med jägarna.
Det kan exempelvis vara att gå runt i skogen för att skrämma bort vargen så att den inte kan skjutas.
”Han drar ner mig på marken”
Enligt Jessica Thiel var aktivistgruppen, som bestod av cirka tio personer, mestadels tjejer, lugn och gjorde inget som skulle kunna uppfattas som en provokation. Hon uppskattar att jaktlaget bestod av 60-70 män.
– De kom fram till mig direkt och sa ”dra härifrån, det är privat mark”. Jag började gå tillbaka till bilen, då ser en jägare min kamera. Jag tror det är det som provocerar honom mest. Han tar tag i min arm och drar ner mig på marken, och tar tag i kameran. När jag kommit upp igen tar en annan jägare tag i mig och trycker ner mig i snön. Sen drar de iväg mig, säger Jessica Thiel till SVT Nyheter.
Enligt Thiel var stämningen aggressiv, och jägare gjorde sexuella anspelningar till dem.
– Det var första gången jag var med på något sådant här. Jag var inte beredd på att de skulle attackera mig när jag var så lugn, när jag bara skulle ställa en fråga. Jag trodde att vi skulle kunna ha någon sorts dialog, säger hon.
Jägarna: Aktivisterna brukar våld
SVT Nyheter har utan framgång sökt jaktlaget.
Men i Jägarnas riksförbunds tidning Jakt och jägare menar vittnen i jaktlaget att aktivisternas metod innebär att filma jägare, med våldsamma medel försöka provocera fram en reaktion och sedan själva kasta sig till marken och låtsas att de blir misshandlade.
– De brukar helt klart våld för att provocera. Det har jag fått se nu, säger en jägare.
De menar också att aktivisterna på fredagen attackerade först.
– En aktivist sparkade på en jägare och sen blev det bråk. Aktivisterna hade då gått in på privat mark, säger en jägare till tidningen.
”Det är väldigt respektlöst”
Svenska jägareförbundet känner till förekomsten av aktivister, men har inte statistik på hur vanligt det är.
– Det händer att de stör, men jag skulle inte säga att det hör till vanligheterna, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska jägareförbundet, till SVT Nyheter.
Förbundet meddelar att man har riktlinjer för hur medlemmarna ska hantera dylika situationer.
– Vi har ett antal punkter. Störs man mycket så ska man anmäla, till exempel, säger hon.
Anser ni att aktivisterna är ett problem?
– Det är självklart ett problem, särskilt för de som drabbas, de stör en tillåten verksamhet.
Är det farligt med aktivister ute i skogen under jaktsäsong?
– Det är inte farligt att vistas i skogen. Men är man ute för att störa så är det aldrig bra, det gäller vilken verksamhet som helst, fotboll och så vidare. Det är väldigt respektlöst, det är bara vanligt folkvett.
Polisen bekräftar att en patrull varit på plats på fredagsförmiddagen, efter att jägare ringt in och sagt att aktivister stört dem. Enligt uppgift ska både aktivisterna och jägarna ha polisanmält händelsen, något som polisen för närvarande vare sig bekräftar eller dementerar.
Regler: Jakt på varg
Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
Skyddsjakt
- Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt. Ansökan om skyddsjakt ska skickas in till länsstyrelsen i det län där jakten ska ske.
- Skyddsjakt kan medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på renar, tamboskap och hundar.
- Behov av skyddsjakt bedöms från fall till fall.
- Beslut om skyddsjakt på varg finns hos den länsstyrelse som har fattat beslutet.
Licensjakt
- Om vissa förutsättningar är uppfyllda kan Naturvårdsverket delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna.
- För att en delegering av licensjakten till länsstyrelserna ska kunna ske krävs att Naturvårdsverket har fastställt miniminivåer för varg och att antalet vargföryngringar överstiger miniminivån för rovdjursförvaltningsområdet.
- Länsstyrelsernas beslut om licensjakt startar från den inriktning som den regionala förvaltningen har beslutat sig för ska gälla i länet.
- Licensjakt får aldrig ske så att antalet föryngringar i ett län eller ett förvaltningsområde understiger den miniminivån som Naturvårdsverket fastställt för länet och förvaltningsområdet. En föryngring är en varghona som har eller har haft valpar.
Källa: Naturvårdsverket