Man, bi, honung, bikupa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan vara bättre för bin i stan” – följ med till bikuporna på Jakobsberg i Västerås och hör hur surret går om bin i stadsmiljö. Martin Fröberg är biodlaren som sköter de två kuporna. Foto: Elin Krell/SVT

Här surrar tusentals bin mitt i bostadsområdet i Västerås – gynnar odlingarna runt knuten

Publicerad

På Jakobsberg i Västerås har hyresgästerna lite ovanliga grannar – i form av bin. Stadsbina är del av bostadsbolaget Mimers projekt för folk som gillar odling. Martin Fröberg som underhåller de två kuporna.

– Jag är biodlare åt Mimer. Jag bor nära, så det är smidigt, säger Martin Fröberg.

För att bli biodlare krävs ingen utbildning, men varje bikupa måste anmälas till länsstyrelsen för att få användas.

– Det är bra att utbildas av någon som kan om biodling. Om det blir problem, och det blir alltid problem, då är det bra att ha någon att ringa och fråga, säger biodlaren Martin Fröberg.

I Mimerkupan i Västerås bor italienska bin, en vanlig art för biodlare i Sverige. Det italienska biet har avlats till att bli snällare än vilda bin och attackerar därför inte ofta människor utan anledning.

Bor runt människor

Tomten som bikuporna står på är till ett av Mimers flerfamiljshus. Och växtlighet finns precis i närheten.

– Många som bor här är extra engagerade i trädgården och att ta hand om närmiljön. Då kan man ju vara med lite och hjälpa med bina också, säger Martin.

Martin är själv inte hyresgäst. Han bor i närheten och har tidigare ansökt om att få ta hand om bikuporna.

I klippet: ”Kan vara bättre för bin i stan” – följ med till bikuporna och hör hur surret går om bin i stadsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.