• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna tittar in i kameran. I bakgrunden syns bokhyllor med böcker i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet delar Katti Chivi, lärare och engagerad i föreningen Here4u, sin bild av barns utsatthet på nätet och ger tips till vårdnadshavare. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Hat, rykten och olämpliga bilder – Katti utbildar i ungas utsatthet på nätet

Uppdaterad
Publicerad

I sin roll som lärare och genom den ideella föreningen Here4u utbildar Katti Chivi barn och vuxna i värdegrundsfrågor som rör nätet.

– Barn och unga möter mycket näthat, det skapas mycket ryktesspridning och sprids många olämpliga bilder.

Polisen i region Mitt har startat ett samarbete med Västerås stad för att sprida kunskap om brott som barn och unga utsätts för på nätet. Polisen vill framförallt lyfta fram och varna för den grova brottsligheten som riktas mot barn. Men hur ser utsattheten ut bortom de grövsta brotten?

Läraren Katti Chivi ser att utsattheten kryper ner i åldrarna. Främst till följd av att barn allt tidigare får tillgång till mobiltelefon.

Nakenbilder på nätet

– Den yngsta jag har varit med om var åtta år. I det fallet var det någon som skickade en ”dick pic”. När barnet öppnade bilden skickade personen ett meddelande om att barnet skulle skicka bilder tillbaka, eftersom barnet sett personens bild.

Har ofta ”dolda” konton

En aspekt av barns och ungas tillvaro på nätet, som Katti Chivi tycker är viktig att lyfta, är att många har flera konton i sociala medier.

– Ett som föräldrarna följer men också ett ”privat” konto med vänner. På de kontona kan det lätt hända att konflikter eskalerar.

I klippet ovan berättar Katti Chivi mer om hur utsattheten för unga ser ut på nätet.

Fyra unga om livet online – och utsattheten: ”Stor skillnad mot IRL”

Statistik om barns internetanvändning och utsatthet på nätet

• Sju av tio barn i lågstadiet har en egen mobiltelefon.

• Ett av sju barn i åldern 12–19 år har utsatts för näthat eller att någon skriver negativa kommentarer om dem på nätet.

• En av tio föräldrar är medveten om att deras barn blivit utsatt för näthat eller negativa kommentarer på internet.

• Nästan ett av åtta barn har mottagit nakenbilder från okända personer.

• Endast fyra procent av de tillfrågade föräldrarna känner till om deras barn har fått nakenbilder skickade till sig.

Källa: Rapporten Svenskarna och internet 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nakenbilder på nätet

Mer i ämnet