I Västmanland var det Kungsörs kommun som var först ut med att utbilda hemtjänstpersonalen i brandsäkerhet. Nu har även Surahammars kommun hakat på.
Med hjälp av en checklista ska personalen gå igenom och avvärja de vanligaste brandfarorna hemma hos brukarna.
– Vi är taggade och ska gå ut och testa det här nu, säger Sara Sävström, undersköterska inom hemtjänsten i Surahammar, som genomgått utbildningen på Österängens servicehus.
Brukarna får ge sitt medgivande innan deras bostaden gås igenom.
– Många av de äldre är positiva och tacksamma för det här, säger Sara Sävström, som även tagit med sig säkerhetstänket till sin egen vardag.
Hälften av offren är äldre
Näst i tur att införa det här arbetssättet är Hallstahammars kommun.
– Vi i Brandskyddsföreningen jobbar hårt med att få alla kommuner i Västmanland att haka på och göra det här för sina äldre, säger Thomas Reichert, verksamhetsledare.
Det senaste året är det flera äldre personer som omkommit i bränder i Västmanland.
– Vi har haft två dödsbränder nyligen där äldre personer tyvärr var inblandade. Nästan hälften av dem som dör i bränder är över 65 år, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Räddningstjänsten Mälardalen.
Omkommer trots brandvarnare
Det vanliga brandskyddet i bostäder är inte anpassat för äldre personer.
– Vi ser tydligt att för personer över 80 år som dött i bränder är det vanligt att det funnits en brandvarnare som gått igång, men ändå klarade man sig inte, säger han.
Men det finns olika möjligheter att förstärka brandskyddet. I Kungsör har de äldre brandvarnaren kopplad till trygghetslarmet.
– Man kan också koppla brandvarnaren till något som vibrerar eller blinkar. Och om man har svårt att hinna ta sig ut finns till exempel mobila sprinklers, förklarar Fredrik Eriksson.
I klippet ovan följer vi med när hemtjänsten letar brandfällor.
Brandingenjören: Det krävs för att fler ska räddas