• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mistel i Sala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan den sprida sig? Amanda Gruvnäs, ekolog på Sala kommun, förklarar förutsättningarna för misteln att föröka sig. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Historisk mistel hittad i Sala: ”Ett mysterium”

Publicerad

I Västerås kryllar det av mistlar på träden – men i norra Västmanland är landskapsblomman desto mer sällsynt. Nu har den, för första gången, påträffats på en gren inne i Sala.

– Det är lite av ett mysterium hur den har hamnat här, säger kommunekologen Amanda Gruvnäs.

Något som kännetecknar grönskan i Västerås och Kungsör är mängden mistlar som växer på träden. Men trots den unika mängd av mistlar som växer i kommunerna, finns det i princip inga alls längre upp i länet.

Men nu har Västmanlands landskapsblomma dykt upp vid en lekpark i ett villaområde i Sala. Frågan är nu hur den fridlysta trädlevande blomväxten tagit sig mer än två mil norrut från där så många andra blomstrar.

Sprids med fåglarna

Vanligtvis sprids misteln mellan träden med hjälp av fåglarna som äter mistelbären. Men att det skulle vara på det sättet som misteln tagit sig till Sala, från exempelvis Västerås, ser ekologen som osannolikt.

– Möjligtvis är det om någon försökt plantera in den själv, men det är ingen som vet, säger Amanda Gruvnäs.

Kan de blir fler? I klipper förklarar Amanda förutsättningarna för misteln att föröka sig.

Misteln – i korthet

Misteln är Västmanlands landskapsblomma, och vanlig runt Västerås och Kungsör. Den finns också sporadiskt runt Mälardalen, men är i övrigt ovanlig i Sverige.

Den växer framför allt på träd som lind, apel, lönn och hagtorn. Misteln är en halvparasit som suger näring från träden, men som också har egen fotosyntes och tillverkar egen näring.

Misteln är fridlyst i Sverige och får inte plockas eller tas bort. Men undantag kan tillåtas om:

Den som plockar misteln äger eller arrenderar marken där träden står, och

• Trädet är döende eller försvagat på grund av mistlarna, och

• Det växer så många mistlar i området att misteln inte kan riskera att försvinna i området efter att man har skördat misteln.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.