Maria Stefansson som är enhetschef på ätstörningsenheten har märkt att många patienter som kommer till dem har gått länge i sin sjukdom och att måendet raskt försämrats. Foto: Caroline Slotte / SVT

Högt tryck på ätstörningsenheten: ”Många har dragit sig för att söka hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Ätstörningsenheten i Västerås har haft ett högre söktryck sedan årsskiftet och på grund av pandemin har många patienter fått ett sämre mående.

– De har gått längre med sin sjukdom och deras mående har försämrats raskt, säger Maria Stefansson, enhetschef på ätstörningsenheten.

Under våren 2020 var det färre som sökte hjälp hos ätstörningsenheten, men under sommaren och hösten återgick det till en normalnivå med nyanmälningar. Årligen har enheten cirka 100-120 nyanmälningar. 

I december fick enheten dock ett högre söktryck och det har hållit i sig. 

– Det höga söktrycket tror jag beror på att många har dragit sig för att söka hjälp och att man hoppas att man själv kan fixa det. Men också för att vi lever i en sådan tid som vi gör, säger Maria Stefansson som är enhetschef på ätstörningsenheten.

Friskfaktorer försvinner

I och med pandemin har patienternas friskfaktorer försvunnit och det är svårt att hålla rutinerna i vardagen på grund av alla förändringar. 

En friskfaktor är det som hjälper patienten att gå mot det friska eller behålla hälsan och det kan vara väldigt individuellt. 

– Pandemin har ju lett till isolering och olika typer av stress som kan påverka våra patienter. Vardagen ser annorlunda ut för många och har man en ätstörning är rutiner och möjligheten att få stöd i vardagliga rutiner viktiga.

I klippet ovan berättar Maria Stefansson om hur pandemin påverkat patienterna på ätstörningsenheten och vad personalen gjort för att försöka underlätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.