• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: SVT

Höjd moms kan drabba småbiografer

Publicerad

Mycket talar för att momsen på biograferna höjs vid årsskiftet – något som kan slå hårt mot småbiograferna i länet.

Idag debatteras regeringens nya filmpolitik i riksdagen och oppositionen är särskilt kritisk till den höjda momsen.

– Regeringen vill hellre lägga pengar på att människor i Stockholm ska kunna gå på museum gratis istället för att låta hela landet ta del av en biografkultur, säger Per Lodenius, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Höjs till 25 procent

Den svenska biografpolitiken har 50 år på nacken och nu vill regeringen ändra den. Men Oppositionen och Sverigedemokraterna säger nej på flera punkter. Oppositionen vill se en helt ny filmutredning och stoppa planerna på höjd biomoms.

Vid årsskiftet ska momsen på biljetter höjas från 6 till 25 procent. Det innebär att en biobiljett på en landsortsbiograf kan bli tjugo kronor dyrare – något som lett till stor oro ute i landet.

”Kommunerna kan tvingas ta större ansvar”

– Om publiken inte accepterar prishöjningen och man inte gör andra insatser som motiverar prishöjningen kan det få konsekvenser, säger Anders Westin som arbetar med kulturutveckling på landstinget i Västmanland.

Anders Westin menar att det finns en fara i momshöjningen som kan leda till att kommunerna tvingas gå in med större stöd till biograferna.

– Många biografer har redan idag stöd från kommunen. Om det blir kärvare tider för biograferna på mindre orter så kanske kommunerna måste ta ett större ansvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.