Den 42-åriga kvinnan i Västmanlands tingsrätt. Foto: TT

Läkaren om Arbogakvinnan: ”Hon var adekvat chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Den distriktsläkare som var den första att undersöka Arbogakvinnans döda make såg inget konstigt med dödsfallet, men reagerade på att 42-åringen sagt att maken skulle ut att lägga nät på kvällen. Rättegången i Arbogafallet gick på måndagen in på sin sjunde dag.

Förmiddagens förhandlingar i Arbogafallet kom till mångt och mycket att handla om de rättsmedicinska undersökningar som gjordes av 42-åringens döda make. Med i rättssalen fanns den åtalade 42-åringen som inte visade några känslor under hela förmiddagen utan lyssnade uppmärksammat på förhören.

LIVE: SVT rapporterar direkt från rättegången

Arbogafallet

Makens anhöriga, som också var på plats, var mer märkbart berörda och under förhöret med den rättsläkare som genomfört båda obduktionerna valde makens vuxna dotter att lämna rättssalen.

Inga konstigheter med dödsfallet

Den första att vittna på måndagen var den distriktsläkare som kom till platsen efter larmet. Han gjorde den första okulära besiktningen av kroppen.

– Han låg tio meter från strandkanten. Han låg på rygg, var uppenbart avliden, väldigt blek och ingen puls. Jag uppskattar att han varit död i 12-24 timmar, sa läkaren.

LÄS MER: Arbogafallets oväntade turer

Läkaren säger att han inte noterade något speciellt på platsen och att den 42-åriga kvinnan uppträdde ”adekvat chockad”.

– Hon ville sätta sig i bilen med sina två barn och åka hem och det tyckte jag var olämpligt. Jag var noggrann med att få de andra att hjälpa till med det, sa läkaren.

Märkligt att lägga nät så sent

Det enda som läkaren tyckte var konstigt var att maken, enligt 42-åringen, gett sig ut sent på kvällen för att lägga nät.

– Jag är själv en van fiskare och nät lägger man inte ensam och man lägger det på eftermiddagen eller tidigt på kvällen, sa läkaren.

Förhör bakom lyckta dörrar

Nästa person att förhöras var den rättsläkare som utfört den ursprungliga obduktionen och även den nya obduktionen, efter att graven öppnats på nytt. På åklagarnas begäran hölls förhöret bakom lyckta dörrar.

SVT Nyheter har dock sedan tidigare tagit del av det nya obduktionsprotokollet. Det visar bland annat att dödsorsaken med största sannolikhet är drunkning. Alkohol kan ha varit en bidragande orsak till dödsfallet men det fanns inga spår av läkemedel eller narkotika i kroppen.

Drunknade sannolikt inte i Hjälmaren

Under förmiddagen hölls också ett förhör med den rättsläkare som gjort tester på makens lungor för att mäta förekomsten av kiselalger. Rättsläkaren har kommit fram till att den låga mängden kiselalger i lungorna talar för att han inte har drunknat i Hjälmaren där halten av kiselalger är hög.

Prover har även tagits från den brunn som finns på tomten.

– I det vattenprovet fanns bara en kiselalg – en luftälskande alg. I provet som togs från vattnet vid bryggan så fanns det flera kiselalger, sa rättsläkaren.

Kiselalgerna är ett av åklagarnas starkaste bevis för att maken blivit mördad och inte drunknad. 42-årigens advokat Amanda Hikes ifrågasatte bevisningen genom att försöka hitta luckor i den analys som gjorts av en expert på kiselalger.

Bland annat kunde experten inte svara på om förekomsten av kiselalger varierar mycket från år till år. Mätningen av kiselalger gjordes i vintras, maken drunknade för snart två år sedan.

Mäklaren: ”Han verkade påverkad”

Sist ut som vittne innan lunch var den mäklare som sålt makarnas gemensamma hus. Hon kallades av 42-åringens försvarsadvokat Amanda Hikes.

Mäklaren berättade att hon träffade paret vid flera tillfällen.

– De verkade ha en jättekonstig situation. Jag uppfattade det som att hon tyckte att han var obehaglig och det tyckte ju också jag. De uppträdde lite oberäkneligt båda två, vittnade mäklaren.

LÄS MER: Sonen ovillig att vittna: ”inga kommentarer”

Mäklaren säger även att hon upplevde maken som påverkad av något. Han hade berättat att han hade ont i armen efter en utlandssemester.

– Så jag vet ju inte om det var mediciner eller droger som han var påverkad av, säger mäklaren.

Förhandlingarna återupptogs kl 14.20 i Västmanlands Tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet