”De sa att jag var en skam”. Hör Abdolah Hoseinis berättelse. Foto: Simon Fredling Jack

Abdolah talar på Västerås Pride: Berättar om livet som hbtq i Afghanistan och Iran

Uppdaterad
Publicerad

Abdolah Hoseini och hans vän Samiaullah Amiri reser runt i Sverige och berättar om hur det är att vara hbtq-person i Iran och Afghanistan. De talar på flera Pride-evenemang och är under torsdagen med och berättar sina historier på Västerås Pride.

– Vi måste sprida kunskap till folket, säger de.

I klippet ovan kan du höra Abdolah Hoseinis berättelse om hur livet som hbtq-person varit för honom i Iran.  

Abdolah Hoseini kommer ursprungligen från Afghanistan, men flyttade senare till Iran. Redan som tio-åring upptäckte han att han var homosexuell. Han berättar om ett jobbigt liv som barn. 

– Jag vill kämpa för hbtq-rättigheter eftersom jag har haft en tuff situation. Jag har fortfarande vänner som är hbtq i Iran och de har det jättejobbigt. Vi måste sprida kunskap till folket för att hbtq-personer ska få ett bättre liv, säger Abdolah Hoseini.

Abdolah träffade en vän i början av gymnasietiden, Samiaullah Amiri, som följer med honom på resan genom Sverige. Tillsammans med ett av allmänna Arvsfondens projekt, Songlines, har Abdolah och Samiaullah fått möjligheten att föreläsa på flera platser. Eftersom Samiaullah känner en hbtq-person från Afghanistan, vill han berätta om sin syn på hur det kan vara.

Har fått nya vänner – men också hot

De har redan hållit ett tiotal föreläsningar. De berättar att en del hbtq-personer från Afghanistan har uppskattat det, men säger att de även har fått hot. 

– Nu när jag åkt runt och föreläst för människor har jag fått flera kompisar. Men det har också kommit en del hot och många tycker att vi är en skam för Afghanistan, säger han. 

Härnäst ska de besöka Västerås Pride, Bollebygd Pride, Pride i Göteborg, Gävle Pride och många fler platser runt om i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.