– Det trädet mår ju inte så bra. Dels är det ju kompakteringen, men vi vet också att det är två olika svampar som har angripit trädet. Och det innebär ju att trädet, som det känns idag, inte är säkert som ett hotell, säger stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.
Tretton meter upp i en av de värst drabbade ekarna blickar det lilla röda hus som utgör konstprojketet och hotellet Hackspett ut över parken och dess besökare. När det invigdes i augusti 1998 var det unikt i Sverige.
Hoppet lever
Hotellets ägare och upphovsman, konstnären Mikael Genberg, känner till problemen, men hoppas ändå på att huset får vara kvar.
– De har sagt redan från början att det här trädet inte får tillräckligt med näring. Då skulle inte den här svampen finnas där. Men det har inte varit några risker tidigare. Jag frågade någon arborist för ett par år sedan och då sa han att det säkert kan stå 50 år till, säger han.
Hur känns att det kan komma att tas bort nu?
– Det finns ingen belastning från själva huset egentligen. Det är ju byggt så att det drar ihop grenarna, och snarare håller ihop trädet än delar på det. Men vi får väl se vad domen blir, det vore lite synd att behöva ta bort det. Det har ju visserligen funnits där i sjutton år nu, men det har ju glatt många också.
Djupgående analys väntar
Det är alltså framför allt jorden i parken som är kompakt och försvårar syreupptagningen för träden. Men flera av dem är även angripna av olika svamparter som parasiterar på dem och hotar deras överlevnad.
Senare i vår, när snön har smält, väntar en mer djupgående analys.
– Vi måste ju undersöka i alla de mest drabbade träden och se hur de är. Och då måste vi även ner på rotnivån och se hur rötterna ser ut egentligen, säger stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.
Så framtiden är lite oviss?
– Ja, vi vill göra undersökningen först och se vad den säger.