Foto: Karl David Englund/SVT

Förslaget: Hundrastgårdarna i Västerås ska rustas upp och bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Renovera de befintliga hundrastgårdarna och bygg fyra nya. Det är ett nytt förslag som ligger på politikernas bord i Västerås.

Tanken är att placera de nya hundrastgårdarna på Vallby/Eriksborg, Skallberget, Branthovda och Öster Mälarstrand. Västerås har i dagsläget sex hundrastgårdar. Den senaste anlades 2013 på Bäckby.

Kommunen har nu utrett frågan, och tagit fram en handlingsplan för att skapa fler hundrastgårdar. I den konstateras det att det inte bara behövs nya anläggningar utan även att de befintliga måste renoveras. Till exempel hundrastgården på Råby, där slitlagret består av sprucken asfalt, stängslet är vegetationsbevuxet och där mycket skadegörelse sker.

Den totala kostnaden för att renovera hundrastgårdarna i Västerås och anlägga fyra nya uppskattas till 5,5 miljoner kronor och en årlig driftkostnad på 110 000 kronor.

Kan godkännas på torsdag

Det tas beslut om handlingsplanen godkänns vid tekniska nämndens nästa sammanträde på torsdag. I vilken takt förslagen i sådana fall skulle genomföras är inte fastställt, utan då blir det en fråga för framtida budgetdiskussioner.

– Det finns ett stort tryck från hundägare i Västerås att ha fler hundrastgårdar, och samtidigt är det bra för dem som vill ha färre löst springande hundar. Så det är en win-win situation, säger Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden.

– Hundrastgårdarna kan också fungera som mötesplatser i bostadsområdena där samtliga känner trygghet. Så det finns många värden i det här, säger Anna Thunell.

Här finns hundrastgårdarna i Västerås

  • Önsta Gryta (vid idrottsplatsen)
  • Haga (Hästhovsgatan intill Östra Utmarken)
  • Rudbecksparken
  • Råby (Ringduvegatan intill Ringduveskogen)
  • Hammarby (Muskotvägen intill Krumeluren)
  • Bäckby (Bessermergatan intill Köpingsvägen)

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.