Foto: Melker Blomberg/SVT AB

Huskurage ska motverka våld i hemmet

Publicerad

Den ideella föreningen Huskurage har utvecklat en policy som ska hjälpa grannar att motverka våld i hemmet. Systemet har antagits av Ikano, som äger 1.568 hyreslägenheter i Västerås.

200.000 barn i Sverige uppskattas leva i hem där våld förekommer, och varje dag anmäls ungefär 50 fall av våld i nära relationer i landet.

Empiriska tester visar att många vågar reagera när det exempelvis spelas hög musik i någon av husets lägenheter, men att det är långt ifrån självklart att man gör något när man hör att en granne far illa.

Den ideella föreningen Huskurage har därför utformat ett system för hur grannar kan motverka och förebygga att personer blir utsatta för våld i hemmet.

”En enkel policy”

Konceptet går i korta drag ut på att man ska knacka på hos grannen och fråga hur det står till om man är orolig, ta hjälp av andra grannar om det behövs, och ringa polisen om det är akut.

– Det är en enkel policy som man sätter upp i trapphuset. Alla vet förhoppningsvis vad man ska göra när det brinner, och vi vill att man ska veta vad man ska göra om man är orolig för en granne, säger Nina Rung från föreningen Huskurage.

Nina Rung Foto: Melker Blomberg/svt

Tusentals Västeråslägenheter involverade

Ett bostadsbolag som har antagit Huskurage är Ikano Bostad, som äger 1.568 hyreslägenheter och 100 studentlägenheter i Västerås.

– Vi är bra på att ta hand om de yttre miljöerna, men det som händer innanför lägenhetsdörrarna har vi ingen koll på, framförallt inte på kvällar och helger, säger Anders Wahlqvist, projektledare för socialt ansvarstagande på Ikano.

Anders Wahlqvist Foto: Melker Blomberg/svt

Han tycker att fler bostadsbolag bör anta Huskurage.

– Jag skulle själv tycka att det vore väldigt skönt, om jag bodde i ett flerfamiljshus, om mina grannar brydde sig, säger han.

SVT Play: Se hela reportaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.