I klippen nedan berättar Misja, Masja och Kataryna om känslan att vara på sommarkollo i Sverige – här kan de för en stund lämna oron och hemskheterna hemma i Ukraina. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

På sommarkollot i Lärsäter får unga ukrainare en paus från kriget: ”Är som i en film här”

Uppdaterad
Publicerad

På en kursgård i Köpings kommun är just nu ukrainska barn och ungdomar på sommarkollo – en plats utan rädsla för flyglarm och bomber.

– Det känns som att jag är i en film, eftersom det är så fint här, säger Kataryna Rustamova som bor i Kiev.

Efter tre dagars resa – med en sju timmars väntan vid polsk-ukrainska gränsen – kom ett 30-tal barn från Ukraina till Lärsätersgården utanför Kolsva.

Kriget i Ukraina

Här får de och ett 10-tal ukrainska barn som bor i trakten kring Eskilstuna sommarlov med bad, dans, teater, sporter och utflykter.

Har flytt krig två gånger

Lägret arrangeras av Centrumkyrkan i Kungsör och föreningen Barnens ambassad, som bedriver socialt arbete utanför Kiev, bland annat för de barn som nu är här.

– Jag och barnen får leva normala liv under två veckor, säger Kataryna Rustamova, som växte upp i östra Ukraina och två gånger, 2014 och 2022, fått fly undan kriget.

I klippen: Kataryna och syskonen Misja och Masja berätta om känslan att vara här och för en stund kunna lämna oron och hemskheterna i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet