– Det blev jätterespons. Det är fler som också vill starta upp egna lag. Vi har till exempel jättemånga som är intresserade i Göteborg och folk som vill att vi ska komma till Malmö och starta upp, berättar Alexis från förbundet Transammans och också initiativtagare till idrottslaget i Västerås.
Attityder och ombyte
Laget startades i våras och totalt är det nu ett 15-tal personer som finns med i gruppen på sociala medier där laget håller kontakt. Hittills har de ägnat sig åt fotboll och annan utomhusträning.
– Vi såg att det fanns ett behov, att transpersoner ville börja träna och röra på sig men de kände sig inte säkra i gym till exempel, så jag tänkte att vi drar ihop ett lag, berättar Alexis.
LÄS MER: Regnbågsbindlar till alla lag
Normer och synen på kroppen, omklädningsrum och toaletter men också attityder och jargonger är vad som hindrar många transpersoner att idrotta, berättar lagmedlemmarna.
Vad betyder det här laget?
– För mig att jag kan börja träna och ta hand om kroppen. Och de andra säger också att de liksom börjar ta hand om sig själva. Så som man som transperson inte alltid gör eftersom det är mycket hat till kroppen, säger Alexis.
”En tillfällig lösning”
Laget har fått hjälp och ekonomiskt stöd av Västmanlands idrottsförbund.
Men ska det behövas ett eget lag för att transpersoner ska kunna idrotta?
– Det är ju en slags tillfällig lösning, ett sätt för folk som inte vågar ge sig ut och sporta att komma ut och sporta. Men på lång sikt är ju tanken att det inte ska behövas, säger Emma, en av lagmedlemmarna.
SVT Sport: Idrott och HBTQ
Under hösten har SVT Sport satt fokus på HBTQ-personers situation inom idrotten, i programserien Regnbågshjältar i TV och via artiklar, klipp och inlägg på sin hemsida.