Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Pilerud framför stentrollet, som han tillverkat själv. Foto: Hanna Eklund

Västeråsaren gör långfilmsdebut: ”Brände alla mina pengar”

Publicerad

Efter fem år säger sig filmaren Henrik Pilerud inte bara ha gjort av med alla sina pengar utan också blivit klar med en av Västmanlands första internationella långfilmer. Den heter ”Call of the Unseen” och släpps nu på streamingtjänster i Norden.

Äntligen, jag har lagt ned 4000 timmar och nu är ”barnet” fött, och ja, nu måste jag väl bara uppfostra det också, säger Henrik Pilerud och skrattar.

Filmen handlar om en ung konststudent som förlorar tron på sin egen förmåga och tar hjälp av en lärare, som skickar ut henne på en resa fylld av syner, sådana som tänjer på gränsen till både verklighet och galenskap. Den har inslag av fantasy och skådespelare som bland annat Marika Lagercrantz och Nathalie Merchant.

– Vissa nöjer sig i det lilla, men jag är inte sådan, och den kamp konststudenten ägnar sig åt i filmen finns också i mitt liv, säger Henrik Pilerud.

Vad vill du bevisa med den här filmen?

– Bland annat att det faktiskt går att ägna sig åt filmskapande eller kultur i stort, även i ingenjörsstaden Västerås.

Du har gjort av med alla dina pengar säger du, hur ska du få tillbaka dem?

– Filmen kommer att släppas på en mängd streamingtjänster och jag hoppas förstås att det så småningom ska betala tillbaka sig, så att jag kan göra en ny film.

Jaså, har du redan nya ideer?

– Jag har ett par frön, som ska ligga och gro ett tag, det finns alltid ideer.

Fantasifigurerna i filmen är med något undantag inte animerade, utan tillverkade av bland annat filmskaparen själv. Inte heller miljöerna är datorprodukter, inspelningarna tog plats runt om i Mälardalen.

– Vi har varit på flera inspelningsplatser i Västerås, hamnen, stadshuset, Karlsgatan och museet och även i övriga länet, som fantastiska Sala Silvergruva.

Filmen har redan fått flera priser, på den internationella filmfestivalen Five continents international filmfestival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.